Gojković: Angažman predstavnika EP je dobrodošao, uputila sam pismo Mekalisteru

Beta

18. 09. 2019. u 12:48

Гојковић: Ангажман представника ЕП је добродошао, упутила сам писмо Мекалистеру

Maja Gojković / Foto Tanjug

Predsednica srpskog parlamenta izjavila je da je „dobrodošao angažman“ predstavnika EP u cilju povratka međustranačkog dijaloga. Okvirni datumi kada bi mogla da se održi prva faza razgovora su 9. i 10. oktobar

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je "dobrodošao angažman" predstavnika Evropskog parlamenta u cilju povratka međustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture dijaloga i dodala da je taj odgovor prosledila u pismu predsedavajućem Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru.

Na konferenciji za novinare, Maja Gojković je izrazila nadu da će uskoro doći i do razgovora o modalitetima organizacije sastanka u parlamentu i o tome šta bi mogle da budu prve teme razgovora.

Prema njenim rečima, okvirni datumi kada bi mogla da se održi prva faza razgovora su 9. i 10. oktobar.


PROČITAJTE JOŠ: MEKALISTER PORUČUJE: Spremni da posredujemo

Ona je navela da bi dijalog trebalo da se održi pod njenim pokroviteljstvom, uz učešće nekih predstavnika Evropskog parlamenta, a da će biti pozvani da učestvuju i svi predstavnici parlamentarnih stranaka a eventualno i eksperti, u kasnijoj fazi.

"Svi smo svesni rokova pred nama i fokusiraćemo se, u prvoj fazi, na razgovore o temama koje su već opšte poznate svim političkim činiocima i javnosti, a to su izborni uslovi za izbore koji predstoje u martu 2020. godine. To se odnosi na medije, na spisak glasača, finansiranje kampanje i slične teme", rekla je ona.

Mekalister je ranije preneo da je Evropski parlament spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

"U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog", izjavio je Mekalister.

Predsednica parlamenta je dodala da u tim razgovorima neće predstavljati Srpsku naprednu stranku već da je njena uloga da bude pokrovitelj i moderator tih sastanaka.

"Razgovaraćemo o tome unutar Srpske napredne stranke, videćemo koji nivo predstavnika će odrediti druge stranke", navela je Maja Gojković.


PROČITAJTE JOŠ:
NENAD BOROVIĆ O RAZLOZIMA PRELASKA U SNS: Otišao sam zbog prenemaganja DS

Odgovarajući na pitanje kakvu reakciju očekuje od stranaka koje su već najavile da će bojkotovati izbore, Maja Gojković je rekla da je na njima da donesu konačnu odluku ali onda kada izbori budu raspisani i kada vide pod kojim uslovima će se izlaziti na izbore.

"Sve što je predložio Mekalister otvara velike mogućnosti da unapredimo ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je njihova odluka preuranjena i da se time možda traži izgovor da se ne učestvuje na izborima da se ne pokaže prava politička snaga", rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije