NAPADI NA GUJONA I UREDNIKA FIGAROA: Prete im smrću jer govore istinu o KiM

G. Č.

17. 06. 2019. u 17:54

НАПАДИ НА ГУЈОНА И УРЕДНИКА ФИГАРОА: Прете им смрћу јер говоре истину о КиМ
Žan-Kristof Bijison, pomoćnik direktora "Figaro magazina": U Prištini pokrenut pa odbačen postupak protiv mene

POSLE objavljivanja članka u poslednjem broju francuskog "Figaro magazina" o stradanju Srba na Kosovu, u svetlu 20 godina od završetka NATO bombardovanja, pomoćnik direktora ovog nedeljnika Žan-Kristof Bijison i humanitarac Arno Gujon, koji se pominje u reportaži, dobili su pretnje smrću preko društvene mreže "Tviter".

- Poslao sam preko "Tvitera" poruku da treba pročitati članak mog kolege koji je izašao u "Figaro magazinu" i odmah posle toga sam kao odgovor dobio više pretećih poruka. U nekima od njih mi se preti smrću. Pretnje su izrečene i njegovoj porodici. Sve je signalizirano vlastima, a ja se ponašam normalno, kao da se ništa nije dogodilo - kaže Bijison za "Novosti", koji nije ni autor pomenute reportaže.

Pročitajte još: UGLEDNI "FIGARO" O PATNjAMA SRBA NA KiM: Trpe nasilje ugledajući se na bogatu prošlost (FOTO)

Pisac, novinar i urednik ovog uglednog nedeljnika ističe da ovo nije prvi put da mu prete.

- Često kada nešto objavimo o Kosovu, dobijam poruke slične sadržine. Navikao sam već - naglašava naš sagovornik.

Pretnje su, kaže, anonimne, a na njih je odgovorio tako što je još jednom pozvao da se pročita članak u "Figaro magazinu". Navodi da su čak i vlasti iz Prištine zbog jednog od članaka želele da pokrenu sudski postupak protiv njega, ali je zahtev ocenjen kao neosnovan. Zbog toga više i ne ide na Kosovo, ali zato idu drugi novinari, s ciljem, kako ističe, da se Francuzi informišu o tome šta se događa.

Žan-Kristof Bijison

Bijison prenosi da mu oni koji prete preko "Tvitera" zameraju da je prosrpski orijentisan, ali da on samo nastoji da saopšti istinu, kao i da je umeo da bude i kritičan prema Srbima u bivšem jugoslovenskom konfliktu.

- Sada su Srbi ugroženi i to treba istaći - poručuje Bijison.

Pomoćnik direktora "Figaro magazina" ističe da će nastaviti da radi svoj posao kao dosad.

- U sledećem broju ćemo povodom ovoga objaviti da tema o teškom položaju Srba, očigledno, smeta, kao da svi žele da zatvore oči pred onim što se tamo događa. Mnogi se sigurno stide zbog aktuelnog stanja na Kosovu i ne žele da se to sazna - zaključuje Bijison.

Arno Gujon

GUJON: NEĆEMO ODUSTATI OD ISTINE

OSNIVAČ humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, posle reportaže o položaju Srba na KiM, zasut je svakojakim uvredama.

"Proalbanski francuski novinari su pobesneli nakon članka o Kosovu u 'Figarou'. Posledice: Kristof Bijison je dobio pretnje smrću dok mene razvlače po internetu nazivajući me francuskim Miloševićem, fašistom i ruskim špijunom. Nije lako biti na strani istine. Ali nećemo odustati", napisao je Gujon na "Tviteru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miso.Pec

17.06.2019. 18:34

Gujon dobija pretnje smrću od onog koga Makron nezalsuženo poziva u Francusku i postavlja na počasno mesto,umesto zatvora gde je i mesto zločincima.