Pada još jedno priznavanje KiM

S. J. M.

29. 06. 2018. u 08:37

Ministar Ivica Dačić najavio novi diplomatski uspeh naše zemlje oko Kosova. Ime države će biti objavljeno čim Srbiji bude dostavljena zvanična nota

Пада још једно признавање КиМ

Ivica Dačić / Foto Tanjug

JOŠ jedna zemlja je povukla priznavanje kosovske nezavisnosti, a njeno ime ću saopštiti naredne sedmice, kad stigne zvanično obaveštenje. Zasad sam tu notu dobio mejlom, a očekujem da za nekoliko dana bude dostavljena u najbližu ambasadu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Vučiću na Vidovdan pretili smrću!

Ovo je u petak objavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da je ta zemlja sad priznala da je pogrešila, kada je pre šest godina priznala nezavisno Kosovo.

- Mogu samo reći da je ta država pet puta veća od Srbije i da nije afrička. Sada će Bedžet Pacoli pokušati da ustanovi koja je to zemlja, jer kad god neko povuče priznavanje Kosova, u tu državu odmah otrče diplomate sa Zapada i Pacoli da je ubeđuju da odustane. Onda Pacoli tvituje kako je reč o lažnom povlačenju, iako ja imam zvanične note, a on maše nekakvim slikama da su ga primili na razgovor.

Dačić kaže da to pokazuje da još ništa nije gotovo u vezi s Kosovom i da je Prišini bolje da prihvati kompromis:

- Veliki je pritisak na zemlje koje su donele odluku da povuku priznavanje. Istog dana kad je objavljena takva nota Liberije, američki i engleski diplomatski predstavnici vršili su pritisak na predsednika Žorža Veu i tražili da primi Pacolija. Ipak, očekujem da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti na ispod 100.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović navodi da su zemlje koje su priznale Kosovo bile pod žestokim pritiscima Zapada i da su to učinile pod direktnim ucenama ili zbog koristi:

- Mnogi su priznali ne znajući situaciju i sad su spremni da to revidiraju. Stvoren je presedan, jer Kosovo ne može biti specijalan slučaj i to kao mač visi nad glavom mnogih višenacionalnih država. Plaše se, i tu je naša šansa. Vrlo je moguće da veliki broj država, naročito afričkih, odustane od priznavanja. NJihove granice kolonijalne sile su pravile lenjirom, ne vodeći računa o nacionalnoj strukturi. Zato su one napravile sporazum da se granice ne menjaju, da ne bi nastao haos. Sada vide da se to radi u Evropi i plaše se sličnog epiloga.

Jovanović ukazuje da se promenio i odnos snaga u svetu, pa zapadne sile nisu više jedini gospodari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Gorann

29.06.2018. 08:54

Znači,toliko ste naporni da nemam reči.Pa kakve veze ima za realnost i da 50 zemalja povuče priznanje,juče našem ministru nisu dozvolili ulazak u "Srbiju".Do duše,bilo bi najbolje da ga i mi ovde zabranimo,tačno im zavidim.Zamisli,očekuje da jedna povuče.Treba li da odmah počnemo sa slavljem ili da sačekamo da budeš siguran u to.

Filip Jokic

29.06.2018. 08:57

A sta mi imamo od toga ako broj naprimer padne ispod 100 ?? Dokle god to 3-4 Zemlje podrzavaju to je jasna stvar....

Thor

29.06.2018. 09:44

"A šta mi to imamo pa da možemo da izdamo?" Pa recimo, možete da priznate nezavisnost dela okupirane teritorije države Srbije. Malo li je? Smisao srpske politike treba da bude kupovina vremena dok imperija zla ne počne da se raspada. Tačnije, proces raspada je već započeo ali od više faktora zavisi koliko će trajati.

Alex vrnjacki

29.06.2018. 10:59

Ne počinje ali i ne završava se istorija sa nama. Logika "sad i odmah" je neozbiljna i kontraproduktivna. U dešavanjima u vezi KiM smo i mi kao zajednica imali kvalitetan doprinos današnjem stanju. Prodaja imovine "da ugrabim cenu pre komšije" itd, itd.... Došlo se dokle se došlo...ne treba srljati. Oruzjem ne možemo NIŠTA u sadašnjem geopolitičkom položaju Srbije i realnom stanju u našem društvu. Decu za rat nemamo...zato prestanite da talasate i ratujete za KiM iz udobnosti fotelje.

Анти Антифа

29.06.2018. 11:22

@Rade cobanin У маси мишљење САД и Немачке неће бити битно.САД више ни Србији не могу да нареде а не другим земљама.Путин и Русија су сад главни

Vaske

29.06.2018. 12:58

Samo polako, i ostali će da uvide grešku "Priznanja Kosova", to je nezaobilazna tema koja će se rušiti ko Kula od karata.Nisu ameri, englezi, francuzi i nemci ceo svet, a nisu ni naši prijatelji kakvim ih naši političari predstavljaju.

Rade ger

29.06.2018. 14:23

Sa potpisom briselskog sporazuma sami ste priznali nezavisno Kosovo, sad molite druge drzave da povuku priznanje, strasno.

Шоне

29.06.2018. 15:33

Зар ова повлачења признања не иду у прилог томе да не треба журити са решењем проблема који имамо на територији јужне покрајине.Или чак и ви властодршци због тога журите, и тиме наносите штету СРБским националним интересима, као и они пре вас?

Dejan Stanojlovic

29.06.2018. 15:35

Mi od Rusa treba da trazimo da se ne donosi novi FORMAT za dijalog sa Sciptarima. Upravo suprotno da im se na 20 godina produzi Vise od AUTONOMIJE, a manje od NEZAVISNOSTI. A, dijalog treba preusmeriti 100 odsto samo na EKONOMSKE teme, kako da sto otvorenije saradjujemo, to jest trgujemo, jer mi smo se oduvek u tome najbolje slagali. Sve ostalo treba ostaviti nekim GENERACIJAMA koje ce pred kraj ovog VEKA sa svojim vrsnjacima sa albanske strane umeti bolje da se dogovore, u srecnijim uslovima.

Volim Srbiju.

30.06.2018. 12:03

Svaki razgovor valiko DA. Priznanje kosova izbaciti iz pomisli. To ne postoji u Srpskom jeziku. Ko to ima u svom jeziku neka daje svoje teritorije. Srbija nikad i nikad nesme ni pomislit da prizna kosovo. Srbija zapravo priznaje Kosovo je hiljadu posto Srbija. Siptari koji ne vole Srbiju neka idu.