Mogerini: U interesu EU je da pojača saradnju sa Zapadnim Balkanom

Tanjug

16. 04. 2018. u 19:51

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini ocenila je da je u interesu EU i zemlja članica da pojačaju saradnju sa Zapadnim Balkanom

Могерини: У интересу ЕУ је да појача сарадњу са Западним Балканом

Šefica diplomatije Federika Mogerini, Foto: AP

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini ocenila je da je u interesu EU i zemlja članica da pojačaju saradnju sa Zapadnim Balkanom.

Mogerinijeva kaže da su šefovi diplomatija 28 zemlja članica EU na sastanku u Luksemburgu, održanom u ponedeljak, imali opširnu diskusiju o odnosima sa Zapadnim Balkanom.

"Ponovili smo nam jasan angažman i podršku za ceo region, za naših šest partera i za perspektivu proširenja", izjavila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije, koja predsedava Savetom ministara spoljnih poslova, naglašava da su ministri dali jasnu podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru.

Pročitajte još - Evropa o zapadnom Balkanu

Strategija je predstavila kredibilnu perspektivu proširenja EU na Zapadni Balkan navodeći da su Srbija i Crna Gora kao lideri u procesu evrointegracija u mogućnosti da 2025. godine dobiju članstvo u EU.

"Jasna je i podrška nastavku rada sa Zapadnim Balkanom. U interesu EU i zemalja članica EU je da pojačaju saradnju sa regionom i daju još snažniji kredibilitet pristupanju regiona EU", zaključila je Mogerini.

Ministri spoljnih poslova EU diskusiju o Zapadnom Balkanu održali su u svetlu priprema za samit EU-Zapadni Balkan koji se sredinom maja održava u Sofiji.

Mogerinijeva je najavila da utorak uveče stiže u zvaničnu posetu regionu. Tom prilikom ona će posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realist

17.04.2018. 04:18

Jacate vec 20god.ali mrznju a ne saradnju gos.Mogerini,vi se bojite da nedodje so stvaranje Balkanskog saveza,jer onda bi bilo sve drugacije.