Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović za posetu Hrvatskoj i saopštio da će poseta biti 12. i 13. februara.

Istakao je da ne očekuje lake i prijatne razgovore, da je mnogo otvorenih pitanja, ali da u Hrvatsku ide sa željom da uradimo nešto dobro za našu decu i za budućnost.

"Kakav će rezultat biti... Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred, ali lošije da bude od trenutnog stanja, mislim da ne možemo ni da očekujemo, niti bi trebalo toga da se plašimo", rekao je Vučić.

"Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar Kitarović. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda. Gledaću da posetim obične ljude, Srbe koji žive u Hrvatskoj...", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa predsednikom EP Antonijom Tajanijem.

Kako je istakao, nije trenutak u kojem bi Srbi i Hrvati trebalo da se "nadgornjavaju" u težini reči koje će jedni protiv drugih da izgovore, da razmišljaju kako će srpska i hrvatska javnost dobro da reaguju ako se izgovori više teških reči ili uvreda.

Pročitajte još - POSETA NA PREDSEDNIČKOM NIVOU: Kitarović pozvala Vučića u Zagreb

Važno je, naznačio je, da razgovaramo i rešavamo probleme koji postoje između dve države, i to ne samo po pitanju prošlosti i različitog viđenja te prošlosti, već da razgovaramo o tome šta možemo da uradimo.

"Mislim da možemo mnogo zajedničkih projekata u budućnosti da imamo i da mi pomognemo Srbima u Hrvatskoj, a siguran sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji. Mi se ne stidimo, već se ponosimo onim što učinimo za pripadnike hrvatske manjine", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će zatražiti pomoć hrvatskih vlasti za oživljavanje srpskih sela u toj zemlji, omogućavanje elementarnih uslova u nekim delovima gde žive Srbi, da mogu da žive i prežive, kao i rešavanje problema nestalih, imovine...

"Mnogo je drugih pitanja, da razgovaramo otvoreno. Svakako da razgovori neće biti laki, ni prijatni, ali sam uveren da će biti veoma korisni i za Srbiju i za Hrvatsku", podvukao je Vučić.

Kako je rekao, u posetu Hrvatskoj ići će sa željom da uradimo nešto dobro za "našu decu i našu budućnost".

"Kakav će rezultat biti... Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred, ali lošije da bude od trenutnog stanja, mislim da ne možemo ni da očekujemo, niti bi trebalo toga da se plašimo", rekao je Vučić.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je pozvala predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da sredinom februara dođe u Zagreb.

Kitarović je u posebnom obraćanju javnosti izrazila nadu da bi ta poseta trebalo da otvori novu stranicu u odnosima Hrvatske i Srbije.