Andreas Melcer: Uslov za Beograd stolica Kosovu!

D. Radeka Đorđević

21. 04. 2013. u 11:10

Andreas Melcer: Uslov za Beograd stolica Kosovu! Poslanik u parlamentu EU kaže za Novosti da Brisel vidi svoju ulogu kao sile koja je zaštitnica kosovskih Albanaca

ANDREAS Melcer, poslanik Slobodarske partije Austrije u Evropskom parlamentu, koji nije bio iznenađen briselskim držanjem prištinske strane u prvih devet rundi dijaloga sa Beogradom, kaže za „Novosti“ da njegova stranka ne podržava Srbiju zbog izbora, budući da su na izborima dobar deo glasova dobili od Srba koji žive u Austriji, već iz uverenja da Brisel i međunarodna zajednica prema Srbiji postupaju - veoma pogrešno. Tačan broj Srba koji su u članstvu Slobodarske partije Melcer ne zna, ali činjenica da su mnogi glasači SP Srbi iz Austrije, za njega je potvrda ispravnosti njihove politike.

Hoće li se od Srbije pre ulaska u EU tražiti da prizna Kosovo kao državu i Prištini obezebdi stolicu u UN?

- Mislim da je to verovatno. S jedne strane, Brisel vidi svoju ulogu kao sile zaštitnice kosovskih Albanaca, a na drugoj strani je negativno iskustvo sa Kiprom. Njegov južni deo pridružio se EU bez prethodnog ujedinjenja sa severnim delom, zbog čega problem i dalje postoji.

Zašto smatrate da Srbi u Bosni i na Kosovu treba da imaju ne samo maksimalnu autonomiju, već „otvorene granice“ ka matici Srbiji?

- Srbima u Bosni je uskraćeno pravo na samoopredeljenje i malo je verovatno da će se bilo šta promeniti uskoro. Zbog toga, granice ka njihovoj domovini, Srbiji bi trebalo da se otvore, tako da se one više ne osećaju. To bi bilo veoma važno iz ekonomskih i kulturnih razloga. Ne treba očekivati da Bosna postaje „multietnička“ država kao što to EU želi.

Koliko je svih 27 članica EU obaveštavano o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o zahtevima Beograda? Mediji su izveštavali da je Eštonova tražila smernice od Rima, Berlina, Pariza i Londona? Znači li to da je ostatak EU nezainteresovan za ovo pitanje?

- Ne mislim da su druge članice EU bile nezainteresovane. Ali, ovo pitanje pokazuje kako EU funkcioniše: odluke donose velike države članice.

SARADNjA SA SNS SLOBODARSKA partija Austrije desničarska je i opoziciona stranka u ovoj zemlji, treća po snazi u parlamentu sa 37 od 183 predstavnika. U Evropskom parlamentu imaju dva mesta. Srpska napredna stranka 2011. godine potpisala je sa SPA sporazum o saradnji.

Vaša Slobodarska partija slovi za „mekog“ evroskeptika sa jakim rezervama oko proširenja Unije, pa ipak ste podržavali prijem Hrvatske. Šta mislite o proširenju EU, nakon ulaska Hrvatske?

- I ostatale balkanske države treba da postanu članice EU zbog toga što je Balkan deo Evrope. Ali, drugo je pitanje kada bi one trebalo da se priključe Uniji. Mislim da bi za to trebalo da prođe najmanje jedna decenija, što važi i za Srbiju. U tom pogledu morate da vidite briselsko loše iskustvo sa Bugarskom i Rumunijom. Kada su ove dve države postale EU članice 2007, one nisu ispunile kriterijume za članstvo. Ovu grešku Brisel neće napraviti drugi put. A što se tiče kritika naše partije na račun EU proširenja, mi se ne protivimo članstvu balkanskih država, ali se snažno protivimo članstvu Turske, jer ona nije evropska zemlja. Ona je deo Orijenta.

Pozitivna osećanja prema EU među Austrijancma nisu dugo trajala posle pristupanja u proleće 1995. godine?

- Austrijanci osećaju potvrdu svog EU-skepticizma. Tokom 18 godina, prepoznali su nedostatak demokratije u EU, razvoj ka centralističkoj evropskoj super-državi, a i sankcije 14 EU članica iz 2000. se još dobro pamte. Dodatno, evro-kriza ima uticaja: sve više Austrijanaca prepoznaje da je monetarna unija neuspela konstrukcija, a zbog takozvanog evro-spasavanja i milijardi evra koje Austrija treba da plati ekonomski slabijim južnim evropskim državama, rastući su strahovi da bi Austrija mogla da izgubi svoje bogatstvo.

NE UČE NA GREŠKAMA

KAKO vidite EU za deceniju: podeljenu na bogati sever i siromašni jug ili mnogo jače integrisanu?

- Bojim se će trenutna kriza u evro-prostoru ubrzati razvoj u pravcu centralističke evropske države. Establišment EU nije voljan da uči iz svojih grešaka. Umesto da se sporazumi promene tako da pojedinačnim državama bude dozvoljeno da napuste monetarnu uniju, sve ide u suprotnom smeru: Brisel treba da dobije kontrolu nad budžetima evro-članica, a EU će se transformisati u dužničku uniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Srki

21.04.2013. 12:46

Dalo bi se zakljuciti kako Andreas misli da evropska elita zeli da evropu vodi u dobrom smeru ali joj to ne uspeva, sto mislim da gresi. Njima je vazno samo pretakanje bogatstva evropskih gradjana u njihove privatne kompanije ili kompanije njihovih prijatelja.

Srki

21.04.2013. 14:00

Melcer kaze kako establisment evrope ne zeli uciti na svojim greskama. Veliki propust Melcera! Oni ne rade greske, sve sto rade je jako dobro promisljeno, ali na zalost nije na dobrobit gradjana evrope, nego na dobrobit upravo tog establismenta.

Kajzer Soze

21.04.2013. 14:23

Evo ga pojavi se nov uslov e moji...iz politickog vrha.Vec je krenuo novi zahtev.

Ruben Lonuestro

22.04.2013. 11:57

Bravo Melcer ; to je prava taktika ; znas ti koliko Srbi obozavaju vazelin.