Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana samo jednom od 13 uhapšenih pre dva dana zbog sumnje da su iskopavali i prodavali stari rimski novac koji se smatra kulturnim dobrom Srbije, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode uz mere zabrana.

Sudija za pretnodni postupak odredio je pritvor M. Z. zbog postojanja osobitih okolnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Takođe je za osumnjičene M. Z, M. A, S. P, M. K, S. R, D. Š, M. D, G. S, T. S, K. K. i S. T. odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, uz upozorenje da im može biti određena teža mera ako prekrše izrečenu zabranu.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšena kriminalna grupa, antičke dragocenosti prodavali u inostranstvu: U toku privođenja i pretresi na više lokacija u Srbiji

Protiv ove odluke osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe krivičnom vanpretresnom veću u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Osumnjičenom M. Z. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo teška krađa i produženo krivično delo prikrivanje, osumnjičenima G. S, T. S, M. A, V. P. i D. Š. da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a okrivljenim S. R, M. D. i V.P. po jedno krivično delo prikrivanje.

PROČITAJTE JOŠ - Stop za pljačkaše arheološkog blaga

M. A. se tereti i za krivična dela delo teška krađa i prikrivanje, a okrivljeni S. T, S. P, M. K, K.K. i D. Š. po jedno krivično delo teška krađa, okrivljeni G. S. i T. S. po jedno krivično delo teška krađa i po jedno krivično delo prikrivanje.

Oni su prethodno saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Uhapšeni su pre dva dana u saradnji s pravosudnim organima Italije, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji.

Sumnja se da su delovali kao organizovana kriminalna grupa koja je od 25. decembra 2018. do hapšenja na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila stare rimske novčiće i potom ih iskopavala.

Novčiće su skrivali na unapred određenim lokacijama, zatim vršili procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu.

Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do 3. veka nove ere, gemama, fibulama i drugom, čijim pribavljanjem, odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.