LOPOVIMA koji su pustošili i poharali srpska arheološka nalazišta juče je u Ministarstvu kulture i informisanja bačena rukavica u lice. Protiv ovih štetočina i kriminalaca biće upotrebljena sva raspoloživa sredstva, naglasio je ministar Vladan Vukosavljević.

- Mnogo je prostora dato ovim pljačkašima, a ja im ovom prilikom obećavam da ćemo im uneti zebnju i strepnju u srca, pokušaćemo da ih suočimo sa zakonskim posledicama i nadam se da će mnogi od njih dopasti zatvora ili se suočiti sa krivičnim prijavama - rekao je Vukosavljević, uz napomenu da ovi "kopači" krše Krivični zakon, te da će Ministarstvo zbog toga tešnje sarađivati sa tužilaštvom, a elaborat o ovom crnom tržištu već je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema Vukosavljevićevom mišljenju, arheologija je kod nas u društvenom i medijskom zapećku, prate se samo velika otkrića, bez obzira na to što je naša zemlja krcata arheološkim nalazištima, od praistorije, preko antike do srednjeg veka.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI NASLOV NA REPERTOARU BDP-a: Premijerni "Sumrak bogova"

- Mnogo više pažnje moramo da posvećujemo zaštiti svoje kulturno-istorijske tradicije, jer tako čuvamo svoj identitet - istakao je ministar, u toku čijeg trogodišnjeg mandata je više od 143 miliona dinara izdvojeno za brojne projekte istraživanja i zaštite arheoloških lokaliteta (preko konkursa Ministarstva, ali i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Narodnog muzeja).

Za naredni period, kako je istakao Vukosavljević, Ministarstvo kulture i informisanja je od Ministarstva finansija zatražilo sredstva za dva kapitalna projekta: "Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin grad u opštini Lebane" i "Istraživanje zaštita i prezentacija nalazišta Belo brdo u Vinči". Za period od 2020. do 2023. Caričin grad bi trebalo da dobije više od 395 miliona dinara, dok bi za trogodišnje radove u Vinči moglo da bude opredeljeno 364 miliona.


Kako je ocenio Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, čiji je projekat "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa", realizovan u 22 grada u Srbiji, podržalo Ministarstvo, pljačkanje arheoloških lokaliteta je "krađa od budućih generacija". To, međutim, nije jedini vid ugrožavanja, jer ih devastiraju i divlja gradnja i nemar, za šta je naveo na desetine primera iz cele Srbije.

Vinča Foto B. Subašić

Da priča o arheološkim nalazištima može da izgleda i drugačije, na primeru Vinče, koja funkcioniše prema svetskim standarima, obrazložio je redovni profesor na katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu profesor Nenad Tasić. Ukoliko im bude odobrena kapitalna investicija, njome bi bilo sanirano klizište koje preti lokalitetu, a cilj je da on postane i saomoodrživ. Specijalna savetnica Ministarstva Gordana Gavrić naglasila će očuvanju naše ostavštine za budućnost doprineti novi pojam koji će biti unet u naše zakonodavstvo - kulturni pejzaž.


ČEKA SE UNESKO

OD 2.572 nepokretna kulturna dobra upisana u Centralni registar, 194 su arheološka nalazišta, a jedino se Gamzigrad (Felix Romuliana) nalazi na Uneskovoj listi. Na Tentativnoj listi svetskog nasleđa, među šest kulturnih dobara iz Srbije je i Caričin grad (Iustiniana Prima).


REGISTAR POKRADENOG

NA PITANjE "Novosti" koliko se često artefakti poreklom iz naše zemlje pojavljuju na svetskim aukcijama i da li je neko zadužen da to prati, ministar Vukosavljević je odgovorio - veoma često, ali, nažalost, ne postoji mogućnost da se to organizovano prati. Međutim, za mnoga pokradena kulturna dobra verovatno će biti osnovan fond kako bi se otkupila, a radi se na tome i da se diplomatskim kanalima i razmenom vrate u zemlju.

- Elektronski registar podataka sa otuđenim i nestalim umetničko-istorijskim predmetima, koji je u izradi, omogućiće njihovo brže otkrivanje i efikasnije vraćanje - naznačila je Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe.