JELICA Panić (25) iz Paraćina preminula je od komplikacija nastalih tokom anestezije, ali se ne zna šta je dovelo do toga. Ovu tvrdnju u ponedeljak je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu iznela anesteziolog Radmila Kolak, član tročlanog Odbora za sudsku medicinu iz Novog Sada koja je radila veštačenje uzroka smrti.

Zbog optužbi za nesavesno lečenje postupak se vodi protiv interniste Dragana Stanojevića, anesteziologa Bratislava Stamenkovića i ginekologa Miodraga Stanića. Tužilaštvo tvrdi da su 9. juna 2010. godine u tadašnjoj "Beoklinici" Jelici uradili ginekološku intervenciju, uklanjanja ranice na grliću materice, u opštoj anesteziji. Međutim, ona je tokom operacije pala u komu i preminula devet dana kasnije na VMA.

Veštak Radmila Kolak je istakla da u kartonu za praćenje anestezije nisu upisani svi neophodni podaci potrebni za kasniju analizu događaja. Samim tim, kako je navela, nisu imali dovoljno podataka kako bi se utvrdilo šta je tačno izazvalo komplikacije.

- Veštačili smo ono što je zapisano, što ne znači da nisu urađene određene mere, ali da nisu ubeležene - pojasnila je Radmila Kolak. - Jelica Panić je svrstana u grupu pacijenata kod kojih su komplikacije od primene anestezije najređe, ali rizik uvek postoji. Ona je navela da do tada nije imala nikakve reakcije na lekove.

MAJKA NAPUSTILA SUDNICU SUĐENjU je prisustvovala je i Jeličina majka Snežana, koja je u jednom trenutku zatražila dozvolu od sudije da izađe napolje. Kazala je da "ne može da sluša šta pričaju veštaci". Nastavak je zakazan za 29. mart kad će biti saslušani stručni savetnici koje je angažovalo Tužilaštavo, a ukoliko ne bude novih predloga biće zakazano iznošenje završnih reči.

Optuženi Stamenković je naveo da je Jelica mogla da bude operisana pod lokalnom anestezijom, ali da su tada metode bile prilično invazivne i da je pristala na totalnu anesteziju. On je kazao da kad je došlo do zastoja disanja, Jelica je intubirana i da je ubrzo prebačena na VMA.

- Bio sam sa njom u kolima Hitne pomoći i bio sam prisutan kada je sat po prijemu na VMA rađena magnetna rezonanca koja je pokazala da nije bilo oštećenja na mozgu - rekao je Stamenković. - Dva dana kasnije je ponovo rađena magnetna rezonanca i ona je pokazala da su se pojavila oštećenja na mozgu. Prema mojim saznanjima, kod Jelice je između petog i sedmog dana počelo krvarenje iz pluća.

Veštak ginekolog Tihomir Vejnović kazao je da je optuženi Stanić pravilno lečio Jelicu. Prema nalazu i mišljenju koji je potpisao sa kolegama "urađena ginekološka intervencija ne može da se dovede u direktnu vezu sa komplikacijama koje su nastale".