Kada je kineski predsednik Si Đinping pre dve godine, tokom istorijske posete, označio Srbiju i Smederevo kao važne tačke na "Novom putu svile" u ovom delu Evrope, mnogi su poverovali u ekonomsko čudo. Sijeve reči, ispostavilo se, spasle su 5.000 radnih mesta, a smederevsku čeličanu, za nekoliko meseci, od gubitnika preobratile u dobitnika, koji već ove godine najavljuje istorijski rekord u proizvodnji.

Iako su Kinezi stigli u doba najveće krize na tržištu čelika, čini se da je fabrika na dobrom putu da postane najkonkurentnija čeličana u Evropi, kako je prognozirao Ju Jong, predsednik "HBIS grupe", kada je ona zvanično postala vlasnik železare.

Kinezi su ušli u fabriku 30. juna 2016, kada je ona beležila gubitak od oko 130 miliona evra samo u toj godini. Već na isteku 2016. Kinezi su bili u plusu od deset miliona evra. U šali, radnici kažu - nije tadašnji ministar privrede džabe pred kamerama ljubio ugovor o prodaji fabrike.

Posle sedmogodišnjeg ekonomskog ambisa, uz ne male napore, HBIS je uspeo da "ozdravi" čeličanu. Tome u prilog govore zvanične brojke.

- U 2017. nivo proizvodnje bio je 1.476.000 tona, što je najbolji rezultat u proteklih sedam godina. Prošle godine smo kroz proizvodnju ostvarili 750 miliona dolara, što je dalo veliki doprinos i srpskoj ekonomiji. Istovremeno smo platili porez u iznosu od 39 miliona dolara - kaže za "Novosti" direktor "HBIS grup Srbija" Sihai Song.

Pročitajte još: Vučić: Železara Smederevo izborila jednu važnu pobedu

U dvogodišnjem ekonomskom raportu, Song navodi da je izvoz u stalnom porastu, a HBIS je sa 201 milionom evra vrednosti izvoza drugi na listi srpskih izvoznika.

- Ako uporedimo prošlogodišnji i ovogodišnji izvoz, zabeležen je veliki napredak. U periodu od januara do maja 2018. izvoz je dostigao nivo od 560.000 tona, što je za 43,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine - kaže direktor HBIS-a.

Kao važnu tekovinu dosadašeg učinka, Song navodi i očuvanje 5.000 radnih mesta, ali i angažovanje po 200 novih radnika svake godine. Kinezi, takođe, ne kriju i da su veoma zadovoljni kvalifikovanošću i iskustvom radnika u pogonima.

Direktor Sihai Song / Foto HBIS


Plan investicionih ulaganja je, prema Songovim rečima, u potpunosti ispunjen.

- U protekle dve godine urađen je ogroman posao. Pre svega, uloženo je 158 miliona evra kako bi se podržala čitava proizvodnja i proces modernizacije opreme. Veliki deo investicija je imao za cilj unapređenje kvaliteta proizvoda kako bismo ispunili zahteve kupaca. Kvalitet je "žila kucavica" kompanije - ocenjuje direktor železare HBIS.

U protekle dve godine novac je ulagan u tehnološku nadogradnju. Reč je o unapređenju opreme i remontu na Aglomeraciji, rekonstrukciji i remontu kaupera na visokoj peći, remontu konvertora u Čeličani. Urađeni su remont i tehnološka rekonstrukcija u Toploj valjaonici, rekonstrukcija pretpruge, automatizacija prvog i drugog nivoa celokupne linije valjanja, kao i projekat tehnološke nadogradnje u Hladnoj valjaonici.

Pročitajte još: SMEDEREVSKA ŽELEZARA: Četvoro radnika povređeno u požaru

Prema planu, u naredne dve godine, do juna 2020. godine, fabrika će nastaviti sa investicijama u novu opremu i nadogradnju postojeće u iznosu od 150 miliona evra.

Tehnologija i znanje - dve su najvažnije prednosti kojima su Kinezi spasli fabriku, smatraju upućeni, a da je čeličana sada na "čeličnim" nogama, dokazuje i podrška vrha obe države.

Cilj je maksimalna proizvodnja od 2,1 milion tona godišnje. Do tada, već u narednih šest meseci najavljuju rekordnu proizvodnju.


- Ovogodišnja proizvodnja dostići će nivo od 1,8 miliona tona, a proizvodnja obrađenih slabova nivo od 1,7 miliona tona, što će biti istorijski rekord u kompaniji - zaključuje direktor Sihai Song.

PLATE VEĆE I REDOVNE

Predsednik Samostalnog sindikata HBIS-a Siniša Prelić kaže da su radnici zadovoljni odnosom poslodavca.

- Za ove dve godine kineski poslodavac apsolutno poštuje Kolektivni ugovor. Plate se isplaćuju na vreme, a svake godine rastu, shodno ugovoru. Isplaćen je regres. Proizvodnja je povećana, svi radnici su uposleni - kaže Prelić.

NOVI INVESTITORI IZ KINE

Kina i Srbija potpisale su prošle godine memorandum o razumevanju o razvoju kinesko-srpskog industrijskog parka, koji će biti građen kao zajedničko preduzeće, a prostiraće se na 500 hektara industrijske zone u Smederevu. Blizina Dunava i velikih koridora, ali i železara, kandidovale su Smederevo za ovaj projekat. To bi bio prvi kineski industrijski park u Evropi, a ujedno početak strateške saradnje dveju zemalja.