Kako je Titova Jugoslavija postala poligon za stvaranje novih naroda: Jedna majka rađa tri nacije

V. N.

29. 06. 2020. u 09:50

Како је Титова Југославија постала полигон за стварање нових народа: Једна мајка рађа три нације
Evropsku porodicu naroda, pored Makedonaca, Titova garnitura je obogatila sa Crnogorcima i Muslimanima
PROCES formiranja evropskih naroda okončan je još u srednjem veku, a u bivšoj SFRJ odvijao se do sedamdesetih godina 20. veka. Do Titovog dolaska na njeno čelo, Jugoslaviju su sačinjavala tri naroda, a desetak godina pre njegovog silaska s političke scene bilo ih je duplo više. Evropsku porodicu naroda, pored Makedonaca, Titova garnitura ju je obogatila i sa Crnogorcima, koji su sve do 1945. bili Srbi, i Muslimanima, kojima je samo u nekadašnjoj Jugoslaviji vera priznata za naciju.

Crnogorci su proglašeni posebnim narodom 1. maja 1945, pre nego što su komunisti uspostavili vlast u celoj zemlji, a sa Jugoslovenima islamske veroispovesti taj postupak je trajao mnogo duže. Pored ostalog, i zbog toga što istorija nikad nije uspela da utvrdi da je na teritoriji ove države pre najezde Turaka živelo bilo kakvo stanovništvo islamske veroispovesti.

Koncept politike nacionalnih država, koja je formirana u Srednjoj Evropi krajem devetnaestog veka, slučajno ili ne, poklopio se sa Lenjinovim viđenjem nacionalnog pitanja u Sovjetskom Savezu, koga se počev od Drezdenskog kongresa držala i KPJ. Stvarnost s kojom se suočavamo konačno je definisana na Petoj zemaljskoj konferenciji KPJ u Zagrebu i na drugom zasedanju Avnoja. Danas je potpuno jasno da je ovo zapravo model za slabljenje Srbije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Срђан БЕЛОПАВЛОВИЋ

29.06.2020. 17:16

Да ли то Ненад Кецмановић удара на свог славног већника АВНОЈ-а,. ЂЕДУ КЕЦМАНОВИЋА ?!

Sale

29.06.2020. 17:40

Odlican tekst,treba otvarati oci ljudima ....organizovati seminare ,pisati knjige ,iznositi istorijske cinjenice i dokumente....postoji samo jedan narod...sve ostalo je laz !

Don

30.06.2020. 20:18

@Sale - Istoriske cinjenice su, da ste vi turski kmetovi i vazali najodaniji bili, da su vam Crnogorci svu istoriju dali, ada Njegos je najveci "srpski pesnik" a Gorski vijenac ste prevodili sa Crnogorskog, i pritom zasto Njegos nikad nije kricio u Srbiju? Beograd su vam Crnogorci oslobadjali, Bitka na Mojkovac opet crnogorci, da ne pricamo po prezimenima koliko Crnogoraca ima u Srbiju. Tako da sve mi se cini da ste vi neka sklepana nacija, svoje bas iz Srbije nemate nista, nazalost

Sasa1

29.06.2020. 18:00

Nije tacno imam djedovu vojnu knjizicu dje pise da je crnogorac a sluzio je vojsku u kraljevini jugoslaviji!!!

Марко

30.06.2020. 06:14

@Sasa1 - Сликај је и пошаљи ми (наравно ако ти није проблем) књижица је озбиљан доказ да су Црногорци имали "националност" пре завршетка "II светског рата". Где год будем у прилици стаћу у одбрану црогорске нације користећи слику као aргумент. Позз.

Sour

01.07.2020. 18:28

Samo zato sto odredjena politika nije priznavala neku naciju ne znaci da te nacije nije ni bilo. To samo govori da ta politika nije imala sluha za sve svoje gradjane.