Hram sećanja na voljenog patrijarha: Decenija od smrti 44. poglavara srpske crkve obeležena u zavičaju u Slavoniji (VIDEO/FOTO)

Milena Marković

petak, 15. 11. 2019. u 21:18

Храм сећања на вољеног патријарха: Деценија од смрти 44. поглавара српске цркве обележена у завичају у Славонији (ВИДЕО/ФОТО)

Vladika slavonski Jovan (Ćulibrk) ispred obnovljenog hrama u Kućancima

Arhiepiskop katarski Makarije: Dostojno se odužujete mudrom i plemenitom pastiru

U ZAVIČAJU patrijarha Pavla, Kućancima kod Donjeg Miholjca u Slavoniji, liturgijom u obnovljenoj crkvi, podignutoj na temeljima spaljene 1991. godine, u petak je obeležena decenija od upokojenja 44. poglavara SPC, koji je, u najtežim godinama za srpski narod, "provodio istinu Hristovu između Scile i Haribde".

Zaupokojenu liturgiju služio je izaslanik jerusalimskog patrijarha, arhiepiskog katarski Makarije, uz sasluženje vladike Jovana, episkopa slavonskog i sveštenstva ove eparhije.

- Srpskom narodu i njegovoj crkvi patrijarh Pavle je ostavio potpis sveca i vi mu se dostojno odužujete - kazao je episkop Makarije.

Zvona sa novog tornja od ranog jutra su prizivala na liturgiju. Odavno nije bilo takve punoće u zvuku koji se razlegao zavičajnom, patrijarhovom ravnicom. Odavno taj zvuk nije okupio toliko Srba da im crkva, barem na jedan dan, bude istinsko pribežište i utočište.

- Zadivljen sam novim hramom, zaslužio je to naš Paja - govori Petar Radosavljević iz Slatine.

On se dugo zadržao ispred ikone sa likom omiljenog poglavara Srpske crkve, ali i ispod malene staklene vitrine u kojoj se na levoj strani zida, ispod prozora, čuva njegov omofor, zlatovezom išaran. Čini se, na trenutak, kao da ga je upravo sad okačio o stari drveni čiviluk.

Pročitajte još - Obnavljaju se kuća i imanje patrijarha Pavla

Posle liturgije, lomljenja slavskog kolača, u susret velikom pravoslavnom prazniku - Đurđicu, vladika Jovan je goste i kućanske domaćine koji su ovde ostali i opstali da traju, poveo u obilazak obnovljenog patrijarhovog imanja. U kuću, u njivu, u novi parohijski dom...

- Ovo je obnova i duše našeg naroda - kazao je vladika. - Mi smo, ipak, tek na početku posla. Namera nam je da ova kuća bude otvoreni muzej posvećen patrijarhu Pavlu. Ovde će biti sve njegove "stanice". Odavde, odakle je krenuo, pa preko ovčarsko-kablarskih manastira, Sarajeva, Kosova i Metohije, do Beograda... U dubini imanja biće park i konaci u kojima ćemo dočekivati decu naših Slavonaca iz čitavog sveta.

Obratio se, potom, slavonskim domaćinima vladika Jovan, na samo njemu svojstven način:

- Dođite, dovedite decu da neguju i pamte zavičaj. Do kasnih večernjih sati dan posvećen patrijarhu Pavlu bio je ispunjen sećanjem na njegovu ličnost i njegova dela. Dan koji je spojio ljude u lepoti duše pod tornjem obnovljene crkve. Na temeljima stare isto je imenovana - Crkva svetih apostola Petra i Pavla.

SLUŽI PATRIJARH IRINEJ

OSVEĆENjE obnovljene crkve u Kućancima služiće danas patrijarh Irinej. On je sinoć doputovao u Slatinu i prisustvovao duhovnoj akademiji. Srpska pravoslavna crkva će, uz godišnjicu upokojenja patrijarha Pavla, obeležiti i osam vekova samostalnosti SPC i proslaviti Đurđic, krsnu slavu brojnih srpskih, slavonskih domaćina.

Na parceli na kojoj je rođen Gojko Stojčević biće osnovan muzej

Foto N. Fifić


Arhiepiskop Makarije iz Katara na liturgiji posvećenoj pokojnom patrijarhu Foto Dragan Milovanović


Pavle prikazan sa oreolom na fresci
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije