Obnavljaju se kuća i imanje patrijarha Pavla

V. Crnjanski Spasojević

30. 06. 2019. u 11:02

Обнављају се кућа и имање патријарха Павла

Patrijarh Pavle, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima podignuta je iz temelja

Sredinom novembra planirano osvećenje crkve u Kućancima u Slavoniji, u kojoj je kršten voljeni poglavar SPC. Biće podignuta i zadužbina. Celo zdanje ličiće na mali Prizren. U obnovljenoj kući muzej posvećen patrijarhu

CRKVA Svetih apostola Petra i Pavla, u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca, rodnom mestu patrijarha Pavla, podignuta je iz temelja i biće osvećena 16. novembra, saznaju "Novosti". Kako je za naš list potvrdio paroh kućanački, protojerej Dragan Gaćeša, tada će na velikom narodno-crkvenom saboru biti obeleženo na nivou Republike Hrvatske i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Saboru bi trebalo da prisustvuje i srpski patrijarh Irinej sa više arhijereja, Srbi iz cele Hrvatske, političari...


PROČITAJTE JOŠ:
Ima nas manje od 7 miliona, prošle smo godine ostali bez grada veličine Bečeja

- Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928. godine, ali je pred ponoć, 20. decembra 1991. godine, minirana i dignuta u vazduh - podseća paroh. - Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. Tokom leta trebalo bi da budu završeni episkopski tron od kamena, gornje mesto, polijelej (glavni luster u crkvi) i još dva lustera.

Radove "potpisuje" beogradski akademski vajar Mitar Petković, poznat kao idejni tvorac rešenja čuvenog Ordena srpske zastave, koji su, između ostalih, dobili ruski državnici i diplomate Sergej Šojgu, Sergej Lavrov, Aleksandar Čepurin i Vitalij Čurkin, kao i francuski pisac i novinar Patrik Beson.

Za osvećenje Crkve svetih apostola u Kućancima izabran je praznik Đurđic, 16. novembra, dan nakon što se najvoljeniji srpski patrijarh upokojio 2009. godine. Ceremoniji osvećenja prethodiće svečana akademija, 15. novembra, u Slatini.

Osim Crkve, obnavlja se i parohijski dom, prekoputa bogomolje, a na rodnom imanju nekadašnjeg srpskog patrijarha biće obnovljena kuća i izgrađena zadužbina.

Kuća podignuta 1968. godine na mestu one u kojoj je rođen patrijarh Pavle / Foto Z. Jovanović


- Uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana, na rodnom imanju patrijarha Pavla obnovićemo postojeću kuću. To nije njegova rodna kuća. Ona je srušena i umesto nje je podignuta ova, 1968. godine. Kuća će biti pretvorena u muzej posvećen patrijarhu Pavlu, a pored će biti kućica za dočekivanje gostiju. U dubini imanja, u parku, s vremenom će biti podignuta patrijarhova zadužbina - crkvica sa konakom za prijem dece iz celog sveta - kaže kućanački sveštenik.

Celo zdanje ličiće na mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu kao episkop raško-prizrenski, od 1957. do 1990. godine, kada postaje 44. srpski patrijarh. Kućanci su, u vreme kada je rođen kao Gojko Stojčević, 11. septembra 1914, pripadali autonomnom Kraljevstvu Hrvatske i Slavonije u sklopu Austrougarske. Rođen je u zemljoradničkoj porodici i rano je ostao bez roditelja. Gimnaziju je završio u Beogradu, šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Monaški život počeo je u Manastiru Svete Trojice u Ovčaru, kada je, za vreme Drugog svetskog rata, radio i kao veroučitelj dece izbeglica u Banji Koviljači. Zamonašen je u manastiru Blagoveštenju 1946.

Radovi u unutrašnjosti crkve privode se kraju / Foto V. Crnjanski Spasojević


Kao episkop raško-prizrenski, ostao je upamćen po svedočenju u UN o problemima Srba na Kosovu i Metohiji. Tokom rata u BiH govorio je da stradaju i Srbi, i Hrvati, i Muslimani, kao i da je mir svima potreban, "jer smo svi mi deca Božija", i da za hrišćanina svako ubistvo čoveka čovekom znači bratoubistvo.

U vreme koje je proveo na tronu SPC, veronauka je, 2002. godine, uvedena u škole, a Bogoslovski fakultet vraćen u okvire Beogradskog univerziteta.


Narod je voleo patrijarha Pavla zbog njegove jednostavnosti i skromnosti. Često je Beogradom išao pešice ili se vozio gradskim prevozom.

Umro je u 96. godini i sahranjen je na crkvenom groblju u beogradskoj Rakovici.

PROČITAJTE JOŠ: Milo ignoriše pismo patrijarha Vartolomeja


MALO SRBA, AL' MALO I HRVATA

KUĆANCI su nekada bili većinsko srpsko selo. Živelo je oko 80 odsto Srba i 20 odsto Hrvata. Danas je odnos dvaju naroda pola-pola, s tim što i jedni i drugi masovno napuštaju selo. Srpske porodice su se u velikom broju iselile u Srem, a mladi Hrvati u Nemačku i Austriju. U njihove kuće uselili su se Hrvati iz Bosne. Uprkos tome, svaki drugi dom u ovom, sedam kilometara dugačkom selu, prazan je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)