Ministar prosvete Mladen Šarčević prisustvovao je početku radova na izgradnji sportske sale pri Osnovnoj školi Aleksa Dejović u Sevojnu, koja se finansira sredstvima Ministarstva i grada Užica.

Vrednost investicije je 467.000 evra, a rok za završetak radova je kraj marta 2020. godine.

Ministar Šarčević je istakao da je infrastruktura tek prva faza razvoja modela celodnevnog vida nastave za koju je i škola "Aleksa Dejović" aplicirala i jedna je od deset zainteresovanih za taj pilot projekat iz užičkog kraja.

"Moramo da stvorimo bezbedne uslove za odvijanje takvog vida nastave koji podrazumeva 50 dodatnih pedagoških sadržaja, učenje u školama što rasterećuje roditelje plaćanja dodatnih časova, a nastavnike rasterećuje brige za radno mesto usled smanjenja nataliteta", rekao je Šarčević.

On je naglasio da treba insistirati na učenju jezika, matematike, informatike, preduzetništva, što je uslov za savremeno društvo zasnovano na znanju za razvoj startap zajednica i tehnoloških parkova.

Šarčević je istakao da reforme u obrazovanju teku u kontinuitetu.

Pročitajte još - Šarčević: Kvalitetni direktori škola važni za obrazovanje


"Radi se još 8.000 digitalnih učionica, a naredne godine dodatnih 10.000. Od ove godine počinje permanentno opremanje kabineta informatike za šta je opredeljeno oko 900 miliona dinara u budžetu za narednu godinu. Želimo da obnovimo kabinete prirodnih nauka, a očekuju se i novine u strukovnom obrazovanju. Srbija hvata korak sa razvijenim svetom, a u nečemu smo čak i ispred", istakao je Šarčević.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio je Šarčeviću i na podršci za razvoj visokog školstva u Užicu i najavio otvaranje novih programa.

"U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Visokom poslovno tehničkom školom iz Užica otvoriće se Odeljenje informacionih tehnologija u okviru objekta u bivšoj kasarni u Krčagovu, koji se trenutno renovira sredstvima Vlade i u tom prostoru će biti i Inovacioni startup centar", rekao je gradonačelnik Užica.

Petković je najavio da će studentski dom, u čiju izgradnju je Ministarstvo prosvete uložilo više od dva miliona evra, od oktobra primiti prvih 270 studenata.

Šarčević je istakao da će se u Srbiji raditi na povećanju smeštajnih kapaciteta u domovima u Beogradu za 3.000 mesta, 800 u Nišu i 500 u Novom Sadu. "Svi studenti imaće odlične uslove. Nedostaje nam još učeničkih domova, a uslov za to je da zakonom obezbedimo obaveznost srednjoškolskog obrazovanja", poručio je Šarčević.