SRAMNE IZJAVE IZ HRVATSKE: Kitarović:Pobedom u Oluji Hrvatska dosanjala svoj san; Plenković: Oluja je bila veličanstvena akcija za ponos

Tanjug

04. 08. 2019. u 13:47

Predsednica Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i 24 godine od vojno-policijske akcije Oluja

СРАМНЕ ИЗЈАВЕ ИЗ ХРВАТСКЕ: Китаровић:Победом у Олуји Хрватска досањала свој сан; Пленковић: Олуја је била величанствена акција за понос
Predsednica Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i 24 godine od vojno-policijske akcije Oluja, kada je iz Hrvatske, u najvećem egzodusu od Drugog svetskog rata, proterano oko 250.000 krajiških Srba, dok je oko 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Obraćajući se svim građanima u zemlji i dijaspori, Grabar Kitarović je navela da je “pobedom u Oluji Hrvatska dosanjala svoj istorijski san slobode i nezavisnosti i postala punopravna članica međunarodne zajednice”.

Takođe, pozvala je građane da “lijepu domovinu” izgrađuju u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da bi, kako je navela, iz dana u dan bila naprednija i pravednija, “onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je želeli hrvatski branitelji”.

“Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i sveta, od srca vam čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!”, napisala je predsednica, preneli su hrvatski mediji.


PLENKOVIĆ: OLUJA JE BILA VELIČANSTVENA ANKCIJA ZA PONOS

Povodom godišnjice od najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, kada je iz Hrvatske proterano 250.000, dok ih je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, hrvatski premijer Andrej Plenković je, uz čestitek građanima poručio, da ta zemlja “s ponosom obeležava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije Oluja”.

“Tog je 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija, što je donelo slobodu i mir domovini”, naveo je Plenković, prenela je HINA.

Ističući da je uz “državničku mudrost” prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđana, požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umeće zapovednika Hrvatske vojske i policije i , slogu hrvatskog naroda “za samo četiri dana oslobođen najveći deo okupiranih područja Hrvatske”.

Grad Knin, naveo je Plenković, jedno od središta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujući Oluji hrvatsko je rukovodstvo, uz pomoć Ujedinjenih nacija, obezbedilo mirnu reintegraciju Vukovara i celog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena celovitost hrvatske državne teritorije Hiljade prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje”, naveo je hrvatski premijer.

Istakao je i da danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskom unijom, kako je naveo, s ponosom i posebnim pijetetom prisećaju se svakoga života i svake žrtve “utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Draga

04.08.2019. 14:31

Sramota, to im je za ponos. Ubiti i proterati tolike ljude sa svojih vekovnih ognjišta. Totalni poremecaj.

Baneton

04.08.2019. 15:53

Pa oni treba negde da dignu spomenik milosevicu koji im je to omogucio jer da on nije povukao jna,od hrvatske bi ostalo zgariste a branitelji bi bili danas samo gomila kostiju...

nesh

04.08.2019. 16:38

Jadan je onaj koji misli da je junaštvo oterati s ognjišta stotine hiljada civila. Kakvi ratnici takvo i junaštvo...oduvek kod njih isto....hrabri protiv civila, kukavice protiv onih s oružjem u rukama....

tuzlak

05.08.2019. 12:25

@nesh - Pitam se samo gdje su bili I sta su radili hrabri srpski vojnici tokom oluje

Tuzlak iznad svakog tuzlaka

07.08.2019. 00:09

@nesh - Dok je tamo bila JNA branitelji nisu smeli ni disati međutim kada je JNA napustila Hrvatsku odneli svu ratnu tehniku a po dogovoru između Granje i Slobe krenula Oluja da bi Slobo naselio te Srbe na Kosovo...znači izdaja

Cale

05.08.2019. 08:27

Za Hrvate i “radni “ logor Jasenovac je bio velicanstven poduhvat. Kao i svi ostali njihovi zlocini kroz istoriju.