NEGOTIN – Milan Dragosavac dva puta je morao u bežaniju. Prvi put 1995. kada je spasao goli život u rodnoj Lici, drugi put 1999. kada je sa ženom i dve kćerke bežao sa Kosova. Posle desetogodišnjeg „potucanja“ po tuđim stanovima, danas su mu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, Džon Jang iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru uručili ključeve dvosobnog stana.


-Dobio sam stan od 55 kvadrata i nemam reči da vam opišem kako se osećam. Konačno smo se skućili. Ovo mi je u Negotinu deseti stan i verujem da će ovo rešenje biti trajno – ponosan je Milan Dragosavac.


U okviru Regionalnog stambenog programa u Negotinu je svečano uručeno 20 ključeva stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske, a u Kladovu 10.


Ovo je, inače, četvrti potprojekat Regionalnog stambenog programa vredan 18,7 miliona evra, od čega je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija.


-Svi mi, koji smo gledali preko Drine na vaše patnje, a potom i slušali vaše ispovesti, ne možemo da budemo ravnodušni na užase i lična stradanja kroz koja ste prošli. Mnogima odavde su koreni sa tih prostora, kao i puno rođaka. To je sve naša zajednička, srpska muka. I zato zaista treba slaviti ovako radosne dane- rekao je u Negotinu, Ivica Dačić, inače predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, koji je simbolično ispred nove zgrade u Pikijevoj ulici u Negotinu zasadio i kosovski božur.

Srbija, inače, u Regionalnom stambenom programu učestvuje sa 25.3 miliona evra. Ta davanja se u prvom redu odnose na zemljište i prateću infrastrukturu u lokalnim samoupravama u kojima se grade stanovi za izbeglice.


-Opština Negotin je dala svoj doprinos u izgradnji novih 20 stanova u pripremi terena i uređenju saobraćajnice u vrednosti od 10 miliona dinara – istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.