RIM - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

TRAŽIMO od Evrope da pomogne pogođenima posledicama NATO bombardovanja, da u evropskim sedištima razmotre svu dokumentaciju i donesu odluku kako pomoći oštećenima i obolelima. Jer trpe i Italijani i Srbi - rekao je u četvrtak Domeniko Leđero iz italijanske Vojne opservatorije, na naučnom skupu posvećenom posledicama NATO bombardovanja na zdravlje, koji je održan u Rimu.

Leđero je poručio i da je čas da se čuje istina i priznaju žrtve, da se prekine tišina.

Naučnom skupu "Žrtve osiromašenog uranijuma - godina posle četvrte Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i budućnost", u organizaciji italijanskog udruženja "Žrtve osiromašenog uranijuma" i "Vojne opservatorije u Odeljenju italijanske Odbrane", prisustvovali su i srpski predstavnici - Darko Laketić, predsednik Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, i Srđan Aleksić, advokat iz Niša, organizator prve Međunarodne konferencije o posledicama bombardovanja u Srbiji. Raspravi su prisustvovali i predstavnici Saveza Srba Italije iz više gradova.

Darko Laketić zahvalio se Italiji i predsedniku četvrte Parlamentarne komisije, jer je njen izveštaj postao izveštaj i srpske Komisije. On je izneo podatke o bombardovanju i količini bačenih projektila osiromašenog uranijuma i do sada sakupljene dokaze da je uticaj radioaktivnih i otrovnih materija više nego evidentan, na primerima istraživanja u više sela, kao i istraživanju o rođenima posle 1999. godine. Laketić je naglasio da Komisija Skupštine Srbije sakuplja dokumentaciju upravo sledeći metodologiju iz Izveštaja italijanske Komisije, prikuplja se medicinska dokumentacija iz bolnica, medicinskih centara, a urađena je medicinsko-naučna studija, gde je analizirano zdravstveno stanje dece i učestalost malignih oboljenja svake generacije na grupi dece od 5 do 9 godina.

PROČITAJTE JOŠ - NATO NAS JE TROVAO I DRUGIM KANCEROGENIM MATERIJAMA: Osiromašeni uranijum je sam vrh ledenog brega (VIDEO)

Govornici iz Italije podsetili su i na stravični zdravstveni bilans italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom - 373 preminula i više od 7.500 obolelih. Podsetili su i da su oboleli i porodice preminulih dobili na stotine presuda.

Ministarka zdravlja Đulija Grilo najavila je da će donošenje zakona o prevenciji za vojnike obezbediti istinsku reformu - priznavanje bolesti vojnika povezanih sa izlaganjem toksičnim materijama.

Foto R. Prelić


- Italijanska četvrta Parlamentarna komisija je u svom obimnom i teškom radu sakupila više od stotinu svedočanstava, i u 107 zasedanja iznela izuzetne rezulate, ali se nije pomaklo od toga u različitim institucijama i vojnim strukturama vlada ravnodušnost - smatra bivši predsednik te komisije Đanpjero Skanu i naglašava da oboleli imaju pravo na odštetu i da ministar odbrane u ime vlade treba da iznese izvesne garancije.

PROČITAJTE JOŠ - Italijani traže istinu o osiromašenom uranijumu

POTREBNA POLITIČKA VOLjA

U FOKUSU skupa u Rimu bila je patnja obolelih i njihovih porodica i poruka da samo politička volja može da im razreši agoniju i vrati dostojanstvo. Ocenjeno je i da NATO nikada više ne bi smeo da koristi osiromašeni uranijum.