BOŽIĆNA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Kosovo je naš večni zalog

R. Dr.

04. 01. 2018. u 20:30

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Косово је наш вечни залог
Patrijarh srpski Irinej u Božićnoj poslanici o očuvanju južne pokrajine i drugim iskušenjima

"NA Kosovu i Metohiji ostao je naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči srpsko ime. Znamo to i ne zaboravljamo, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da molitveno obećamo: Ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo, neka me zaboravi desnica moja!"

Srpskom narodu, svojoj duhovnoj deci, ovo poručuje patrijarh Irinej sa crkvenim arhijerejima u poslanici povodom predstojećeg Božića. U predvečerje praznika, poglavar SPC poziva vernike da svim srcem budu uz srpski narod koji živi na KiM - zemlji koja nam je "darovana kao večni zalog".

"Vremena burna su dolazila i prolazila. Za sve to vreme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom KiM. "

PROČITAJTE I: Božićna poslanica SPC: Da živimo u ljubavi i slozi

Poglavar Srpske crkve pozvao je mlade da se klone poroka, i upozorio na demografsko nestajanje našeg naroda.

"Ništa nam neće vredeti ni država, uređeni gradovi i sela, ekonomski napredak, niti sva dobra ovog sveta ako kao narod, postepeno ali sigurno nestajemo, to jest ako više umiremo nego se rađamo."

Njegova svetost ukazao je i na brojne napetosti širom sveta:

"Blaga vest Roždestva Hristovog danas se objavljuje i svetu u kojem zvecka oružje, u kojem se sprovodi nasilje nad pojedincima i narodima, u kojem vladaju nejednakost i socijalna nepravda, u kojem su nevina deca žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna pretnja. Iako zabrinuti, ne gubeći nadu, molimo se Vitlejemskom Bogomladencu da prosvetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ALOHA

04.01.2018. 21:36

Ako se ne zaustavi odlazak mladih devojaka u svet počeće se gasiti i manji gradovi.

ZG

05.01.2018. 16:14

Kosovo južna pokrajina? Pa i jeste, ali američka 51 savezna pokrajina ili država, kako god, samo srpska nikada!