Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je sada 622.000 nezaposlenih, a nezaposlenost u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za devet odsto, izjavio je danas direktor NSZ Zoran Martinović.

Martinović je za RTS rekao da aktuelna stopa nezaposlenosti iznosi 11,8 odsto i da se očekuje da do kraja godine godišnji prosek bude ispod prognoze MMF-a, koja iznosi 16 posto.

Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 15 odsto. S druge strane, beležimo i povećan broj zapošljavanja i radnika koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje“, naglasio je direktor NSZ.

Pročitajte još: Nezaposlenost kao pod Antom Markovićem

On je naveo da je za devet meseci ove godine prijavljeno oko 206.000 lica što je, kako kaže, pozitivnije u odnosu na prošlu godinu za 2,4 odsto.

Martinovih je dodao da su pojačane inspekcijske kontrole, ali da je siva zona jošdominantna.

"Na žalost, u drugom kvartalu je došlo do neformalnog zapošljavanja. Nisu svi poslodavci još revnosni da prijavljuju svoje zaposlene", rekao je direktor NSZ.

Na pitanje ko u Srbiji najlakše nalazi posao, Martinović je naveo da su to stručnjaci iz informacionih tehologija, inženjeri mašinstva, elektronike, građevine.

Pročitajte još: U penziju pravo sa biroa

On je dodao da se bez problema zapošljavaju i oni koji poseduju veštine i znanje - knjigovode, računovode, kuvari, pekari, zidari, stolari...

Martinović je rekao da se veliki broj nezaposlenih lica interesuje za programe prekvalifikacije i da je aktuelan progam koji se sprovodi preko vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

"Oko 900 osoba se može prekvalifikovati za složenije obuke iz informacionih tehnologija. Mi smo preko NSZ u ovoj godini obučili više od 5.000 nezaposlenih za različite vrste veština i onih kompetencija koji mogu podići sterpen zapošljivosti", istakao je Martinović.

Pročitajte još: Platili po 470 dinara za lažni posao

On je dodao da se program prekvalifikacije mora nastaviti, naglašavajući da je u evidenciji NSZ-a više od 30 odsto lica koja su prvog i drugog stepena bez adekvatnog znanja i veština.

Direktor NSZ je dodao da će se nastojati da se budžet za aktivne mere zapošljavanja uveća u odnosu na prethodne godine.

Na taj način biće omogućeno, kako je rekao, da se stimulišu mere usmerene ka teže zapošljivim kategorijama, kao i programi podrške poslodavcima, programi stručne prakse, programi za osobe sa invaliditetom, kao i složenije obuke iz oblasti informacionih tehnologija.