Četvorka iz OVK predvodila pogrom

D. Zečević

07. 07. 2017. u 20:30

Четворка из ОВК предводила погром

Posledice pogroma u selu Svinjare

Italijanski tužilac Euleksa označio krivce za nasilje na KiM u martu 2004. godine, Podrška visoko rangiranih terorista, potonjih političkih lidera

TUŽILAC međunarodne misije Euleks na Kosovu, Italijan Danilo Kačareli, zatražio je hapšenje organizatora i učesnika u martovskom nasilju na Kosmetu 2004. Kako su juče preneli prištinski mediji, Kačareli je označio grupu bivših pripadnika OVK kao "ključne organizatore" martovskog pogroma. Reč je o Bedriju Krasnićiju, Aljbanu Dizdariju, Bajramu Kičmariju i Faiku Krasnićiju. Oni su, prema optužnici ispisanoj na 41 strani, naređenja dobijali od visoko rangiranih komandanata OVK, koji su u međuvremenu zauzeli važne političke pozicije na Kosovu.

- Grupa koja je organizovala martovsko nasilje, formirana krajem 2000. godine, učinila je to s namerom da otpočne tajni rat radi preuzimanja cele teritorije Kosova naseljene Albancima - navodi se u izveštaju tužioca i dodaje da su pripadnici ove grupe koju su predvodila četvorica bivših pripadika OVK bili uključeni u nekoliko ubistava, terorističkih napada, zaseda, otmica i brojnih nasilništava...

Oni su, kako se navodi u izveštaju, bili ključni igrači u organizovanju i sprovođenju nereda od 17. do 19. marta. Istraga je došla do dokaza da je ta grupa imala na raspolaganju desetine "kalašnjikova", ručnih granata, mitraljeza kalibra 12,7 milimetara, što je, kako se navodi, dopremljeno iz Albanije.

Pogrom nad Srbima na Kosmetu 2004. trajao je od 17. do 19. marta. Albanci su nasiljem reagovali na utapanje dva albanska dečaka u selu Čabra na severu Kosmeta, za šta su okrivili Srbe, a kasnije se ispostavilo netačnim. U nezapamćenom dvodnevnom nasilju ubijeno je 18 ljudi, iz domova je prognano oko 4.000 Srba, uništeno više od hiljadu srpskih domova i oko 130 verskih objekata. Za sve to još niko nije odgovarao.


UBISTVO UNMIKOVIH POLICAJACA

OPTUŽNICA italijanskog tužioca objavljena je nekoliko dana pošto je grupa Albanaca uhapšena zbog ubistva dvojice Unmikovih policajaca, nekoliko dana posle martovskog pogroma, 23. marta 2004. nedaleko od Podujeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije