Za Hram Svetog Save 15 miliona evra

J. SUBIN - R. DRAGOVIĆ

četvrtak, 08. 12. 2016. u 07:52

За Храм Светог Саве 15 милиона евра
Srpski privrednici, Vlada i donatori obezbediće novac za završetak radova na uređenju bogomolje na Vračaru. Novac namenjen postavljanju mozaika i za dekoraciju

RADOVE na završetku Hrama Svetog Save, vredne 15 miliona evra, finansiraće srpski privrednici i Vlada Srbije. Ovaj novac biće potrošen na postavljanje mozaika i dekoraciju unutrašnjosti vračarske svetinje, koja bi trebalo da bude potpuno završena do 2021. godine.

Da će domaći biznismeni voditi glavnu reč u doniranju sredstava za ukrašavanje enterijera, rečeno je juče na 14. redovnoj sednici Društva za podizanje Hrama Svetog Save koja je održana u beogradskom Poslovnom klubu "Privrednik". Članovi Društva naglasili su da se radovi trenutno odvijaju prema planu, ali i pozvali domaće kompanije i građane da im se pridruže.

Ukupna vrednost radova na završetku dekorativnog uređenja Hrama Svetog Save procenjena je na 19 miliona evra. Radove na postavljanju mozaika u kupoli, koji su zvanično predstavljeni prošle subote, vredne četiri miliona evra, finansiraju kompanija "Gaspromnjeft" i ruska federalna državna agencija "Rosotrudničestvo".

- Rusija finansira mozaičko oslikavanje glavne kupole hrama, a pripremljeni mozaik u Rusiji trebalo bi da se postavi početkom proleća - rekao je patrijarh srpski Irinej. - Posle toga sledi dekoracija oltarske apside. Nadamo se da će sve biti završeno do 2019. godine i da ćemo osveštati Hram povodom velikog jubileja - 800. godina autokefalnosti Srpske crkve.

Predsednik Skupštine Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru i biznismen Miodrag Kostić uputio je poziv i drugim poslovnim ljudima da daju donacije.

- Usvojili smo izveštaj o radu iz kog se vidi precizan plan radova koji predstoje. Zasada sve napreduje svojim tokom i svi posetioci Hrama mogu da vide napredak - rekao je Kostić. - Vračarski plato, zahvaljujući pomoći gradskih vlasti, uskoro će biti okružen saobraćajnicama, jer su rešeni svi imovinski i drugi problemi.


Patrijarh Irinej i Miodrag Kostić

Pažnja svih neimara Hrama trenutno je usmerena na radove na dekorisanju kupole. Pripreme za postavljanje tepiha mozaika pod svodovima u punom su jeku. Umetničkim radovima rukovodi čuveni ruski akademik i savetnik predsednika Putina za kulturu Nikolaj Aleksandrovič Muhin. U njegovom moskovskom ateljeu već su urađeni prvi delovi velike potkupolne kompozicije.

Unutrašnjost glavne kupole, po tradiciji rane vizantijske umetnosti, krasiće scena vaznesenja Hristovog. Figura Spasitelja koja sedi na dugi, simbolu večnosti, biće okružena delovima iz crkvenih tropara posvećnih ovom događaju. Niže slojeve kompozicije krasiće stojeće figure Bogorodice, apostola i arhangela.


NIKOLIĆ POČASNI PREDSEDNIK

SKUPŠTINI Društva za podizanje Hrama Svetog Save prisustvovao je juče i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Šef države po funkciji predsedava ovom telu. Društvo je osnovano još 1895. godine i među najstarijim je udruženjima u Srbiji. Rad Društva obnovljen je 2001. godine, na inicijativu premijera Zorana Đinđića i uz blagoslov pokojnog patrijarha Pavla. Ono danas okuplja 47 članova, uglavnom privrednika i vlasnika uspešnih kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Yu

08.12.2016. 08:09

zavrssetak treba prepustiti donatorima, a vlada Srbije svoj to jest nass novac da uputi za ljechenje bolesne I gladne dece po Srbiji.

@@@

08.12.2016. 12:58

@Yu - Da hram se moze gledati i kao zdravstvena ustanova..,vazna za (mentalno i duhovno) zdravlje..

Ivan

08.12.2016. 11:24

Toliko gladnih u Srbiji a Vlada daje novac za bogomolje. Zna se kako se grade bogomolje a ne na racun napacenog naroda. Neke najpoznatije u svetu su se gradile vekovima upravo iz tog razloga. Zasto bih ja kao ateista davao svoj novac za nesto sto je meni nepotrebno? Pretpostavljam da Vlada ovo smatra investicijom u turizam, od cega ce svakako biti koristi, ali mi je to slabo opravdanje.

@@@

08.12.2016. 12:56

@Ivan - @Ivan.Zasto bi ja kao ateista davao novac..? A ko vama licno trazi novac za izgradnju hrama..?Odakle vam uopste potreba i sloboda da se izjasnjavate kao "ateista"..u vezi hrama odnosno onoga sto vas u principu ne interesuje.?Ili mislite da takvi kao vi (ateisti) trebate da odlucujete u vezi hrama.?Gladnima treba dati posao a ne novac..Mani te se demagogije i pomozite svojim novcem bar jednom gladnom..

Теиста

08.12.2016. 14:09

@Ivan - @Ivan. Питаш се: "Zašto bih ja kao ateista davao svoj novac za nešto što je meni nepotrebno?". И ја бих могао да упитам: Зашто бих ја давао свој новац за Егзит који је мени непотребан? Зашто бих ја давао свој новац за НВО које су мени непотребне? Али држава функционише другачије него што ти мислиш.

Glas razuma

09.12.2016. 14:31

@Ivan - Sirotinja bi trebala da trazi posao umesto sto zaludno visi po kladionicama, kaficima, automat klubovima, igraonicama i podrumima pica i tamo trosi ono sto dobije ili otme od roditelja. Nisu roditelji besmrtni. Samo budala je spremna da takvim ljudima daje bilo kakav prilog.

Nemamo ništa protiv

08.12.2016. 12:07

da ovi razbojnici vrate deo opljačkanih para kroz donacije, ali Vlada za to ne sme da daje pare svih građana Srbije, pa i onih koji nisu vernici ili nisu pravoslavci...

N.N.

08.12.2016. 15:24

Samo dan-dva je pisalo o aferi sveštenika koji su materijalno oštetili Hram (novac građana), i nikada više niko ne napisa tekst. Koliko je desetina miliona evra do sada otišlo u Hram, a koliko u privatne džepove?