KOSOVSKA MITROVICA - Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Đokića iz Peći, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila tokom marta i aprila 1999. godine u tom gradu.


Naime, kosovska policija uhasila je početkom februara Đokića na administrativnom prelazu Jarinje kada s eu autobusu nalazio sa maloletnim detetom i od tada se nalazi u pritvoru. Kako je u izjavi „Novostima“ rekao Đokićev advokat, Ljubomir Pantović za optužnicu nema nikakvih osnova niti dokaza jer je po njegovim rečima tužilac predložio "potpuno neuverljive i nekredibilne" svedoke.

- Prvi i osnovni moj utisak jeste da je optužnica podignuta bez osnova a svedoci na koje se poziva tužilaštvo ističu da nisu bili svedoci događaja niti poznaju Đokića već ističu navode da su čuli da je te navodne zločine počinio Zoran Đokić. Inače, prema mojim saznanjima u to vreme u Peći su sasvim sigurno živela najmanje dve a verujem i više osoba sa imenom Zoran Đokić - ističe advokat Pantović koji napominje da su svedoci navodno posle dvadeset godina na slici prepoznali Đokića koji se optužnicom tereti da je navodno u u saradnji sa "neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti" počinio zločine protiv civilnog stanovništva u jednom pećkom naselju prema navodima optužnice iselili Albance iz svojih domova a neke od njih i ubili.


PROČITAJTE JOŠ: Uhapšeni Srbin sproveden u zatvor kod Podujeva


Inače, advokat Pantović podseća da je Đokić do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, i čak jedno vreme u vladi tzv. Kosova, odnosno Ministarstvu za zajednice i povratak zbog čega je rađena njegova provera odnosno gde je i šta radio za vreme ratnih dejstava. Takođe, Đokić koji je rodom iz Peći radio je i za više inostranih organizacija kao i jednu nevladinu američku organizaciju a kako mu otac i sestre žive na Kosmetu bezbroj puta je dolaio u posetu dok se nije nastanio na severu Kosmeta zbog posla.


- Pouzdano znam da je sa svojom maloletnom decom odlazio u Peć , a da se oseća krivim za bilo koji zločin sasvim sigurno to nikada ne bi uradio - zaključUje advokat Ljubomir Pantović, Đokićev branilac, naglašavajući da tokom brojnih provera u Đokićevoj bografiji nije pronađeno ništa neprimereno niti kriminalno.