Direktori proizvođača automobila Reno, Nisan i Micubiši formirali su danas novi upravni odbor koji će nadzirati taj francusko-japanski automobilski savez, u odsustvu dosadašnjeg šefa Karlosa Gona.


Predsednik Renoa Žan-Dominik Senar, generalni direktor Renoa Tijeri Bolor, generalni direktor Nisana Hiroto Saikava i generalni direktor Micubišija Osamu Masuko pojavili su se danas zajedno u sedištu Nisana u Jokohami i najavili, kako su rekli "novi početak" za njihov savez.


Nastojali su da pokažu pokažu "novi početak" za njihovo partnerstvo uprkos nedavnom hapšenju bivšeg predsednika saveza Karlosa Gona.


PROČITAJTE JOŠ: Tojota i Nisan prodali manje vozila prošle godine od VW-a


Nisu najavili bilo kakve promene u udelu njihovih pojedinačnih kompanija u tom savezu. Novi upravni odbor će se sastajati svakog meseca u Parizu ili Tokiju da nadgleda ukupno partnerstvo.


Bivšem predsedniku saveza Karlosu Gonu nije dozvoljeno da prisustvuje današnjem sastanku. Gon je uhapšen u novembru u Japanu po optužbama o finansijskim proneverama i pušten uz kauciju prošle nedelje. On kaže da nije kriv. predsednik saveza Karlos Gon.


Gon, 64, odbacuje optužbe da je lažno prikazivao svoje prihode kao šef Nisana i falsifikovao finansijske izveštaje. On je vodio Nisan dve decenije i istovremeno je bio predsednik i generalni direktor Renoa od 2009. Ubrzo posle hapšenja sklonjen je sa rukovodećeg mesta u Nisanu i u Micubišiju i kasnije i u Renou, i imenovane su njegove zamene.