Tojota i Nisan prodali manje vozila prošle godine od VW-a

Tanjug

30. 01. 2019. u 19:02

Тојота и Нисан продали мање возила прошле године од VW-а

Foto Tanjug/Ap

Automobilska kompanija Tojota saopštila je danas da je prodala prošle godine 10,59 miliona vozila širom sveta, što je manje od 10,83 miliona jedinica koje je isporučio njen nemački rival Folksvagen

Automobilska kompanija Tojota saopštila je danas da je prodala prošle godine 10,59 miliona vozila širom sveta, što je manje od 10,83 miliona jedinica koje je isporučio njen nemački rival Folksvagen (VW).

Istovremeno, Nisan Motor je objavio da je njegova prošlogodišnja globalna prodaja iznosila 5,65 miliona vozila, dok je francuski Reno, inače vlasnik 43 odsto Nisana, zabeležio prodaju od 3,9 miliona vozila, izveštava agencija AP.

Micubiši Motors, u kojem Nisan ima vlasnički udeo od 34 procenta, lani je prodao 1,2 miliona vozila, tako da je "trojka" Reno-Nisan-Micubiši, iako nije zvanična alijansa, ostvarila zajedno skor od 10,75 miliona prodatih automobila.

PROČITAJTE JOŠ: TENDENCIJA OPORAVKA TRGOVINE NOVIM VOZILIMA: Prodaja kola u petoj brzini

Cifre objavljene danas ukazuju na žestoku konkurenciju između proizvođača automobila, ocenjuje AP.

Američki Dženeral Motors bio je više od sedam decenija šampion po prodaji vozila u svetu, pre nego što da je s trona svrgnula Tojota 2008. godine. Njegova prodaja se poslednjih godina smanjila, tako da ova kompanija iz Detroita više nije stvarni takmac u ovoj trci na tri staze.

Tojotina prošlogodišnja prodaja je povećana za 2,0 odsto u odnosu na 2017., dok je Nisanova pala za skoro 3,0 procenta. Micubiši beleži rast prodaje od 18 odsto na godišnjem nivou, a Reno od 3,0 odsto.

Kompaniju Nisan, drugog najvećeg proizvođača automobila u Japanu, od nedavno potresa skandal vezan za hapšenje glavnog izvršnog direktora Karlosa Gosna u novembru, koji je optužen za finansijske zloupotrebe. Gosn se izjasnio da nije kriv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran

30.01.2019. 19:25

Audi, BMW, Mercedes, VW, Volvo, Fiat, ...sva evropska kola se ovde u Americi prodaju kao sto proda jedan Nisan. A gde su Tojota, Mazda, americka kola,...

Deda Đoka

31.01.2019. 17:55

Registracija i porez za RAV4 hibrid od 2500 ccm3 su 93000 din. Neće se TOYOTA naprodavati ovog modela u Srbiji ukoliko naša država ne pomogne kao što druge države pomažu prodaju hibrida.