Jermenija će uvek pamtiti srpske pilote koji su poginuli kada su, posle katastrofalnog zemljotresa, prevozili humanitarnu pomoć za postradali jermenski narod, naglasio je jermenski predsednik Serž Sarksijan, u susretu sa našim predsednikom Borisom Tadićem.
Ovom porukom zahvalnosti, jermenski predsednik vratio je sećanje na plemenitu misiju posade vojnog transportera AN 12, koja je stradala 11. decembra 1988. godine tokom dopremanja lekova i hrane za zemljotresom pogođeni Jerevan i Lenjinakov.
U avionskoj nesreći, samo nekoliko desetina minuta pre sletanja na prestonički aerodrom, poginuli su piloti, oficiri Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva Predrag Marinković i Vladimir Erčić, navigator Milenko Simić, mehaničari - letači Milan Mićić, Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.
Natovaren sa 10,8 tona humanitarne pomoći koja je među prvima trebalo da bude dopremljena teško stradalom narodu Jermenije, vojni transporter AN 12 poleteo je sa skopskog aerodroma “Petrovec”, u noći tragedije. Srušio se na dvadesetak kilometara od Jerevana. Očevici ove nesreće posvedočili su da su na mestu gde se “andonov” srušio, zatekli “strašne slike nesreće”. Izveštači su preneli porodicama, jugoslovenskoj državi i Ratnom vazduhoplovstvu zahvalnost i izraze najdubljeg saučešća od najviših zvaničnika ondašnjeg Sovjetskog Saveza.
Vojna komisija iz Beograda, koja je istraživala ovu nesreću, zaključila je da su “okolnosti bile takve da se nesreća nije mogla izbeći”
Posmrtni ostaci sedmočlane posade sa moskovskog aerodroma “Šeremetjevo” ispraćeni su uz najviše vojne počasti. Tako ih je dočekao i Beograd. Uz prisustvo velikog broja građana, vojnih i državnih zvaničnika stradali su sahranjeni na Bežanijskom groblju.
A, nekoliko meseci kasnije, kada se Jerevan pridigao posle razornog zemljotresa, podignut je spomenik posadi našeg vojnog aviona, na sećanje i pijetet herojima humanosti. Ovom spomeniku poklonio se i položio cveće predsednik Tadić, tokom dvodnevne posete Jermeniji.