Zatvoren Oktobarski salon: Pobedu odnele Planina i Kraljica leoparda

M. A. K.

ponedeljak, 29. 10. 2018. u 10:28

Затворен Октобарски салон: Победу однеле Планина и Краљица леопарда

Delo Margerit Imo - Foto KCB Duško Jelen

Dodelom nagrada, posle šest nedelja, svečano zatvoren 57. oktobarski salon. Laureati - naša Nina Ivanović i Francuskinja Margerit Imo

NAGRADE 57. Oktobarskog salona, među 72 umetnika iz zemlje i sveta, čiji su radovi šest nedelja bili izloženi u pet beogradskih izložbenih prostora, pripale su Margerit Imo, Francuskinji koja živi u Londonu, i našoj Nini Ivanović. Žiri kojim je predsedavao Jan Fabr, čuveni belgijski umetnik, pisac, reditelj i koreograf, a u kom su bili i Ilaria Marota, kustoskinja i glavna urednica časopisa "Kura", i Dragan Jovanović Danilov, književnik, esejista i likovni kritičar, ocenio je da puteve ove dve autorke iste generacije karakterišu jasno definisan pravac i identitet.

Pročitajte još: OKTOBARSKI SALON: Sve boje i čuda umetnosti

Za crtež Nine Ivanović, "Planina" - velikih dimenzija i napravljen od žice - žiri je konstatovao da je "elegantan i sofisticiran, efemeralan i pronicljiv", odnosno da odiše "lirskom evazivnošću i visokim vektorom crtačke osetljivosti". Skulptura "Kraljica leoparda" iz serije "Venere" Margerit Imo, kako se navodi u obrazloženju, "sva živi od oblina, odaje visokokultivisanu plastičnu misao", odnosno da je ovo njeno delo "svedočanstvo o neuhvatljivim korespondencijama duha i materije".

Proglašenjem nagrada, juče je okončana izložba "Čudo kakofonije" ovogodišnjih umetničkih direktora Danijele i Gunara Kvarana, koju je videlo više od 40.000 posetilaca u Muzeju grada Beograda u Resavskoj ulici, Galeriji SANU, Kulturnom centru Beograda, Galeriji "Remont" i Umetničkom prostoru U10. U okviru Salona priređeno je četrdesetak pratećih programa - razgovora sa umetnicima, tematskih i kustoskih vođenja kroz postavku, radionica za decu i mlade, filmskih programa...

Pročitajte još: Otvoren 57. Oktobarski salon

Nagrada Kulturnog centra Beograda na 57. Oktobarskom salonu, jednoglasno je dodeljena umetničkom paru Evi Kotjatkovoj i Dominku Langu, iz Češke, za rad "U sobi je dvoje". Kako nagrada podrazumeva održavanje samostalne izložbe u jednom od galerijskih prostora KCB, a pripala je umetniku i umetnici koji pored zajedničkih projekata imaju zapažene samostalne stvaralačke opuse, prvi put će ovo priznanje biti realizovano u dva izlagačka prostora - u Likovnoj galeriji i Galeriji "Podrum", tokom 2020. godine. Evu Kotjatkovu zanimaju teme kao što su različitost, empatija i deljenje, kao i norme i strukture moći koje deformišu pojedinca, dok vajar Dominik Lang smatra da izložbeni prostori ne treba da budu samo (neme) kulise, već elementi koji igraju aktivnu ulogu u percepciji umetničkog dela i formulaciji njegovog značenja.

Nagrađeni rad od žice Nine Ivanović - Foto KCB Milan Kralj


KULTURNA DOBRA

OKO osamdeset radova iz kolekcije "Oktobarski salon" proglašeno je za kulturno dobro, među kojima su dela nekih od najznačajnijih domaćih i inostranih umetnika - Radoša Antonijevića, Mrđana Bajića, Ane Hušman, Jamezdina, Goranke Matić, Paule Mur, Vladimira Nikolića, Tanje Ostojić, grupe "Škart", Raše Todosijevića, Zorana Todorovića, Milice Tomić i drugih. Kulturni centar Beograda je formirao Kolekciju "Oktobarski salon" podstaknut činom belgijskog umetnika Jana Fabra, koji je rad "Sam svoj pokret" (I am a one man movement), po završetku 52. Oktobarskog salona na kojem je izlagao, poklonio upravo KCB.