VETERANU naše karikature, Jugoslavu Vlahoviću, za delo "Bez reči", pripao je "Zlatni Pjer", najviše priznanje konkursa koji jubilarni 50. put organizuju "Večernje novosti". Ovo je odlučio žiri, koji je juče zasedao u prostorijama našeg lista, a o nagradama su odlučivali pesnik Ljubivoje Ršumović, aforističar Aleksandar Čotrić, satiričar i kolumnista našeg lista Voja Žanetić, prošlogodišnji laureat Goran Divac i glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić.

Priznanje "Srebrni Pjer" dobio je Slobodan Obradović, dok je "Bronzani Pjer" pripao Dejanu Borkoviću, za karikaturu "Socijalni program". Nagradu koja od ove godine nosi ime "Ranko Guzina", za portret-karikaturu, žiri je dodelio Dejanu Đuroviću, koji je portretisao veterana našeg glumišta Vlastu Velisavljevića. Za najboljeg mladog karikaturistu priznanje je dobio Rastko Lulić.


Pročitajte još - Karikature

- Iznenadio me broj svežih imena, novih autora, ali se žiri opredelio za rad Jugoslava Vlahovića, što nije veliko iznenađenje, jer on traje godinama i može da bude primer nama starcima kako u tim godinama treba da se usavršava u duhovitosti - ističe za "Novosti" Ljubivoje Ršumović.

Prema rečima uglednog pesnika, na ovogodišnjem konkursu preovlađuju socijalne teme, a vrlo je malo politike, koja je poprilično skrivena;

"Socijalni program", Dejan Borković, treća nagrada


- To nije ni čudno. Narodu se već ogadila politika, a mogu misliti tek karikaturistima. Meni se dopala jedna karikatura na kojoj je roda koja nosi troje dece, a na peleni piše: "Dva plus jedno gratis". To je duhovito i direktno pogađa najosetljiviji problem Srbije trenutno, a to je - natalitet. Provlači se i borba za vlast kao tema. Ona nije obavezno politička, već univerzalna tema - zaključuje Ršumović.

Najveći utisak na Voju Žanetića ostavilo je to kako su karikaturisti, vizuelno promišljajući vremena u kojima svi živimo na Zemaljskoj kugli, kada su problematiku sužavali na ono što je naše lokalno, vidljivim učinili koliko su te "naše teme" zapravo banalne:

- Svi se mi na planeti suočavamo sa krizama, dvema industrijskim revolucijama koje su u toku, svetskim kulturnim, političkim, religijskim, tehnološkim potresima, pa mi je uvek dobro kada mogu da se uporedim kao stanovnik Srbije i kao stanovnik sveta - dodaje Žanetić. - Kada to pogledam, problemi za koje mislim da imam kao stanovinik teritorije okupirane od strane domaćih političara zapravo su nikakvi u poređenju sa onim što se dešava u celom svetu.

Slobodan Obradović, druga nagrada

I ovogodišnji "Pjer" pokazao je, smatra Aleksandar Čotrić, da je to najznačajniji konkurs za karikaturu ne samo u našoj zemlji nego i u regionu i šire.

Pročitajte još - Značaj satire i karikature

- Odlično je što "Novosti" održavaju tradiciju dodele ovog priznanja i tako podstiču naše autore da stvaraju na aktuelne, ali i na univerzalne teme - smatra Čotrić. - U Srbiji imamo autore koji su među najznačajnijima na evropskom kontinentu, što se vidi i iz ovih radova. Lično više volim karikature sa opštom, univerzalnom porukom. Normalno, karikatura traži i reagovanje na trenutne događaje, pa smo u kombinaciji ta dva kriterijuma i tražili najbolju.

"Vlasta Velisavljević", Dejan Đurović

Na jubilarni konkurs "Pjer" pristiglo je 436 karikatura 145 autora, od kojih je za izložbu i katalog selektovan 121 rad iz pera 103 crtača. Pred žirijem se našlo šest odabranih dela mladih karikaturista, koliko će ih biti i na izložbi sredinom decembra. Oni su odabrani od 42 karikature, 26 juniora konkursa "Pjer".


AKTUELNE TEME

PREMA broju učesnika i kvalitetu radova ovaj se konkurs ne razlikuje mnogo od prethodih - kaže Goran Divac, karikaturista "Novosti". - Tehnički, reč je o odličnom izboru radova. Mladih autora ima dovoljno, a teme su aktuelne: fotelje, internet, otuđenost, televizija, istorija. Manje je samo onih političkih.


ŽANETIĆ: RAZMIŠLjANjE KROZ PERO

BLIŽE su mi karikature koje imaju više "filozofskiji" pogled na svet, od onog "novinskijeg" - objašnjava Voja Žanetić. - Bez obzira na to što već deset godina radim u novinama, i to konkretno u "Novostima", uvek dajem glas nečemu što je razmišljanje, a ne fotografisanje kroz pero. U tom smislu su ove godine karikaturisti pohrlili masovno da traže odgovor o vremenima, a ne o teritoriji.

Rastko Lulić, najbolji mladi karikaturista