SRPSKA književnost je i ove godine uspešno predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, jednoj od dve najznačajnije književne manifestacije u Nemačkoj, koji je za posetioce bio otvoren od 17. do 20. marta.

Na ovogodišnjem Lajpciškom sajmu predstavilo se 2.250 izdavača iz 42 zemlje, a na štandu Srbije bilo je izloženo više od 200 publikacija domaćih autora, prvenstveno iz oblasti književnosti, istorije umetnosti i istorije.

Povodom zatvaranja sajma, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac podvukao je značaj koji za domaću književnost i celokupno kulturno stvaralaštvo imaju nastupi na prestižnim međunarodnim smotrama.

- Nastupi stvaralaca iz Srbije na sajmu u Lajpcigu, Filmskom festivalu u Berlinu, Bijenalu u Veneciji i nizu drugih međunarodnih događaja, kao i manifestacije koje se dešavaju u našoj zemlji, poput Kustendorfa, Beogradskog festivala igre ili Festa, pokazuju da je kulturna scena Srbije izuzetno živa i kreativna, a da je međunarodna saradnja u oblasti kulture na veoma visokom nivou - izjavio je ministar Tasovac.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje posetilaca Lajpciškog sajma za našu literaturu i pozitivna reakcija publike na film "Vlažnost" na nedavno završenom Berlinalu, dobri su signali jedne nove energije prisutne kod domaćih autora mlađe generacije.

- Više nego dobar prijem publike na ovim manifestacijama ukazuje na to da stvaraoci iz Srbije i te kako imaju šta da pokažu na međunarodnoj sceni i da su integralni deo evropske kulturne ponude - zaključio je Tasovac.