Spomen muzej Martina Jonaša

Martin Jonaš

15. 09. 2013. u 22:20

Rodna kuća istaknutog naivnog slikara Kovačice Martina Jonaša biće pretvorena u spomen-muzej. Slikar duše, bio je svestrana umetnička ličnost, izvrstan u grafici i duborezu, veliki kolekcionar ikona, Biblija, numizmatike i starog oružja

RODNA kuća istaknutog naivnog slikara Kovačice Martina Jonaša biće pretvorena u spomen-muzej. U Kovačici se nadaju da će ta spomen-kuća postati simbol umetnosti naivaca i turističke ponude Kovačice.

Slikar duše, Martin Jonaš, bio je svestrana umetnička ličnost, izvrstan u grafici i duborezu, veliki kolekcionar ikona, Biblija, numizmatike i starog oružja.

- Martin Jonaš je najznačajniji slikar iz naše galerije u Kovačici i najoriginalniji i najposebniji - kaže direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici Marija Raspir.

U Kovačici pamte zlatno doba naivne umetnosti, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su zbog druženja sa Jonašom tamo odlazile filmske dive poput Ursule Andres, ali i njegovi prijatelji od zanata, poput Salvadora Dalija.

Otvaranje Jonašove spomen-kuće planirano je na stogodišnjicu rođenja - 9. maja naredne godine. Slovačka vlada je prošle godine izdvojila 223.707 evra za kupovinu kuće Martina Jonaša, nepokretnosti, umetničke zaostavštine, a jedan deo dala je za restauraciju kuće.

  • Pratite nas i putem iOS i android aplikacije