BORIS: Znanje DŽonsona o značaju Kosova za Srbiju je upitno

Snežana Rovčanin Tomković

03. 11. 2022. u 07:15

NE znamo da li su nekadašnjem premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu poređenja Kosova i Ukrajine, kao i Vladimira Putina sa Slobodanom Miloševićem pala na pamet tokom učešća na pijanim žurkama u Dauning stritu, dok su na snazi bile mere izolacije zbog pandemije korone, ali bi to moglo biti jedino logično objašnjenje ovog njegovog stava.

БОРИС: Знање Џонсона о значају Косова за Србију је упитно

Novosti

- Pročitali smo Putinov suludi esej o Ukrajini. Bilo je to kao da čitate Slobodana Miloševića na temu Kosova. Milošević je mislio da je Kosovo integralni deo velike Srbije i duhovna domovina srpske nacije. Mislim da Putin misli isto o Kijevu i poreklu pravoslavne vere.

Za vreme rata, južna srpska pokrajina bila je u sastavu Srbije i za Veliku Britaniju i ceo svet. Tako da je Srbija branila svoju teritoriju u međunarodno priznatim granicama.

Ukrajina i Rusija su dve države. Zapadni političari, gde spada i Džonson, tvrde da je kosovski slučaj "sui generis" odnosno jedinstven. I 1999. a i kasnije kada su listom krenuli da priznaju lažnu državu govorili su da ovaj presedan neće jednog dana otvoriti Pandorinu kutiju. Ako je tako, otkud sada poređenje Kosova i Ukrajine?

Kada je tumačio Miloševićeve misli o Kosovu kao duhovnoj domovini srpske nacije, prevideo je da Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu potiče iz 12. veka, a Pećka patrijaršija iz 13. Nepromišljene izjave njegov su manir poput ove: "Već deset godina, mi torijevci smo navikli na kanibalističke orgije i ubijanje zvaničnika u Papua Novoj Gvineji". Ili stav da muslimanke koje nose burke "izgledaju kao poštanski sandučići".

Znanje Džonsona o značaju Kosova za Srbiju je upitno. On bi u našem jeziku mogao da bude lik iz izreke koja spominje njegovog sunarodnika pronalazača mitraljeza Hajrama Stivensa Maksima, čiji izum "lupa po diviziji". Baš kao Džonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri