POLIGON: Evropski političari ne mogu da odole slatkorečivosti američkih kolega

Ivana Stanojević

29. 10. 2022. u 07:15

ODAVNO je Evropa otvorila kapije američkom naoružanju, ali je, do sada, poštovala nepisanu "donju crtu" ispod koje, u svojoj poslušnosti, neće da ide.

ПОЛИГОН: Европски политичари не могу да одоле слаткоречивости америчких колега

Ivana Stanojević

Sada, međutim, granice više nema, preko Atlantika putuju novi kontingenti inoviranih termonuklearnih gravitacionih bombi B61, sa dodatom oznakom 12, koja svedoči o njihovoj usavršenosti, i smeštaju se u NATO baze širom Starog kontinenta. U punktovima sa kojih poleću avioni Alijanse, već je stacionirano stotinak ovih projektila, a koliko ih još stiže, drži se u tajnosti.

Evropa postaje poligon za obračun SAD u sporu sa Rusijom, jer Vašington, rukovođen svojim interesima da zavlada planetom bez konkurencije, ignoriše ono što Kremlj stalno poručuje da "Zapad nije neprijatelj Moskvi i da ona nema hegemonističke ciljeve". To je ovih dana još jednom ponovio ruski lider Vladimir Putin, žaleći otvoreno što se druga strana oglušila o apele "Hajde da živimo kao prijatelji!"

Umesto toga, nuklearno naoružanje koje je trebalo da se smesti po Evropi na proleće, požuriće zajedno sa decembrom, iako Pentagon tvrdi da situacija u Ukrajini sa tim nema veze. Stara dama praktično "sedi" na atomskim bombama, kao na buretu baruta koje svakog trena može da eksplodira. Ipak, i dalje otvara vrata NATO bazama i prihvata bojeve glave kao, posle Drugog svetskog rata, "Trumanova jaja", (ne)svesna da će sama prva da strada ako se pretnje za pritisak na dugme ostvare.

Evropski političari zaboravili su da im visoke funkcije, pored odrešenih ruku za odlučivanje i delanje, nisu dale imunitet od nuklearnih pečuraka, te da će, u tom crnom slučaju, stradati zajedno sa ostalima. Da li ne mogu da odole slatkorečivosti američkih kolega, uz koju idu i darovi, ili im je nož pod grlom?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!