MOGUĆE I ČETVRTO GLASANJE: Do subote epilog slučaja "Trnovac"

S. S. R.

14. 06. 2022. u 07:30

UPRAVNI sud će, kako sada stvari stoje, najkasnije do subote doneti konačnu odluku o prigovoru koalicije "Albanaca Doline" o navodnim nepravilnostima tokom trećeg po redu izjašnjavanja na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, od čega i zavisi da li će Srbija konačno imati ukupne rezultate parlamentarnih izbora 3. aprila ili će proces nastaviti još jednim glasanjem.

МОГУЋЕ И ЧЕТВРТО ГЛАСАЊЕ: До суботе епилог случаја Трновац

Foto: M.Anđela

Pravni tim Albanaca predao je 13. juna žalbu na odluku Republičke izborne komisija koja je odbila njihov prigovor, a sada RIK treba da dostavi argumente, što će verovatno učiniti danas. Od tog trenutka kompletiranja predmeta spisima svih strana, kreće da teče rok od 72 sata za odluku. Upravni sud je poslednja instanca za odlučivanje i nema žalbe na njegovu odluku.

Ukoliko Upravni sud odbije prigovor, to će značiti da nas od završetka izbornog procesa deli samo proglašenje konačnih rezultata. U suprotnom, ukoliko potvrde tvrdnje Albanaca da je prekršeno pravilo tajnosti glasanja, ići će se na novo ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu i izjašnjavanje četvrti put.

Građani na ovoj poziciji za glasanje izjasnili su se prvi put 3. aprila na parlamentarnim izborima, kao i ostatak Srbije. Drugi put su glasali 28. aprila, kada su Albanci osvojili jedan mandat u republičkom parlamentu. Ipak, na zahtev socijalista koji su dokazali da je jedan birač glasao iako nije imao lična dokumenta niti je predao zahtev u policiji da ih dobije, došlo je do novog ponavljanja. Tako je Veliki Trnovac glasao i 27. maja, ali Albanci nisu uspeli da ostvare dobar rezultat i ostali su bez mesta u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije