KROV NA KREDIT I PRE TEMELJA: Bankari očekuju skok u tražnji stambenih pozajmica zbog novih mera Narodne Banke Srbije

B. CARANOVIĆ

11. 09. 2020. u 16:00

UMESTO dosadašnjeg minimalnog stepena izgrađenosti objekta od 80 odsto, čiju je kupovinu bilo moguće finansirati stambenim kreditima, banke sada mogu da odobravaju pozajmice i za stanove koji su završeni do 60 odsto.

КРОВ НА КРЕДИТ И ПРЕ ТЕМЕЉА: Банкари очекују скок у тражњи стамбених позајмица због нових мера Народне Банке Србије

Novosti

Kada je reč o državnim projektima, kupovina na kredit moguća je i pre početka izgradnje zgrade! Zbog ove mere Narodne banke Srbije koja važi od 1. septembra, a oročena je do kraja 2021. godine, bankari očekuju mnogo veće interesovanje za ovu vrstu kredita, kao i pospešivanje građevinske industrije.

Na vanrednoj sednici NBS sredinom avgusta doneta je Odluka o privremenim merama da banke olakšaju građanima pristup kreditima. Propisana su tri seta mera, među kojima su još i mogućnost produžetka roka otplate stambenih kredita na najviše pet godina i privremeno olakšavanje procedure za pristup stanovništva kratkoročnim dinarskim kreditima do određenog iznosa.

Preporuka da se učešće za kupovinu prve nekretnine sa minimalnih 20 odsto spusti na 10 odsto, primenjuje se već tri meseca i daje rezultate. Uz nove mere, očekuje se još veća tražnja za stambenim kreditima, jer su oni za mnoge građane konačno šansa da reše stambeno pitanje.

Prema rečima Vladana Vasića, predsednika IO Udruženja banaka Srbije, banke su na našem tržištu izdale ukupno 120.000 stambenih kredita. Da je u pitanju drastičan skok svedoči podatak da je pre sedam godina ta brojka bila gotovo dvostruko manja - 72.000 stambenih kredita.

Novosti

- Primetan je rast broja onih koji su se skućili podizanjem stambenog kredita, a očekujem da će mere koje su poslednjih meseci donete još više unaprediti i građevinsku industriju koja čini šest odsto BDP, a mnogima olakšati pristup kreditima - kaže Vasić. - Prosečan iznos stambenog kredita u Srbiji je 30.000 evra. Ostatak pri kupovini se dodaje u kešu do kog se obično dolazi prodajom prethodne nekretnine.

U Građevinskoj direkciji Srbije pozdravljaju svaku vrstu olakšice koja omogućava građanima lakši pristup stambenim kreditima, jer se tako stimuliše prodaja nepokretnosti, a samim tim i stanogradnja.

- Na taj način se ubrzavaju promet i nove investicije. To je dobro za kupce, investitore, izvođače i privredu uopšte - kažu u Direkciji. - I ranije smo svoje projekte realizovali putem projektnog finansiranja banke. U tom slučaju banka koja prati investitora može da odobrava stambene kredite kupcima u bilo kojoj fazi gradnje. Tokom ove godine smo fokusirani na naselje Zemunske kapije, u kome će biti ukupno 1.440 stanova i jedan poslovni objekat, a do sada je prodato oko 830 stanova.

ZA LAKŠU OTPLATU

BANKAMA se omogućava da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre stupanja odluke na snagu ponude olakšice produžavanjem roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina. One mogu i da fizičkom licu koje ne prima zaradu odnosno penziju preko računa u toj banci odobre kredit do 90.000 dinara s rokom dospeća do dve godine, i to tako da kao relevantan dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji dužnika u poslednja tri meseca prihvati potpisanu izjavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)