POŽAREVAC POMAŽE SVOJ AGRAR: Paori u Braničevskom okrugu moći će da pazare đubrivo po ceni od 750 evra po toni

J. Subin

11. 02. 2022. u 13:32

PAORI iz Braničevskog okruga uspeli su da izdejstvuju nešto jefitnije đubrivo za ovogodišnju setvu i prihranu jesenjih useva.

ПОЖАРЕВАЦ ПОМАЖЕ СВОЈ АГРАР: Паори у Браничевском округу моћи ће да пазаре ђубриво по цени од 750 евра по тони

Foto AP

Oni su, u razgovoru sa ministrom poljprivrede Branislavom Nedimovićem i predsednikom opštine Požarevac Sašom Pavlovićem dogovorili da pazare đubrivo za 750 evra po toni, ali u ograničenim količinama. Tako, od danas mogu da se prijave Zavodu za poljoprivredu Požarevac, i obezbede do 10 tona đubriva po ovoj ceni, sa PDV. Isto toliko, mogu da kupe i od 1. do 15. marta, za prolećnu setvu.

- Imali smo u utorak sastanak sa ljudima u Ministarstvu poljoprivrede, oni su nam ponudili neke stvari i mi smo to prihvatili - kazao nam je Nedeljko Savić, predsednik Udruženja STIG iz Požarevca.

- Grad Požarevac, ministarstvo i udruženja će da subvencionišu đubrivo po tržišnoj ceni za ceo Braničevski okrug. Koštaće 750 evra po toni. Naši poljoprivrednici mogu da se prijave Zavodu i da upišu potrebnu količinu. U ovom krugu je ograničeno na količinu do 10 tona. Đubrivo bi bilo sigurno sa PDV i transportom više od 1.000 evra po toni. Ista ta pomoć biće i početkom marta za prolećnu setvu.

I dok su poljoprivrednici braničevskog kraja, delimično "rešili" muku, pojedini ratari u Srbiji ne odustaju od protesta. Oni zahtevaju jeftinije mineralno đubrivo i dizel gorivo, ali i veće podsticaje po hektaru. Tako su, članovi udruženja "Dolovački paori" juče ujutru održali protestnu vožnju sa dvadesetak traktora kroz to mesto.

- Ne može više da se posluje sa ovim cenama na tržištu, osim sa gubitkom - kazao je Marko Bojtar, predsednik "Dolovačkih paora".

- Cena uvoznog đubriva od 750 evra po toni treba da bude maloprodajna cena, a da država subvencioniše nabavku sa 30 dinara po kilogramu, kako bi svako od nas mogao da baci 300 kilograma đubriva po hektaru, da bismo imali normalne prinose. Mislim da to država može i mora da uradi i da nam izađe u susret.

NEZADOVOLjNI

POLjOPRIVREDNI proizvođači sa teritorije opštine Batočina okupili su se juče oko 10 časova sa 20 traktora kod raskrsnice Lapovo-Brzan-Batočina, ali nisu blokirali saobraćaj. Kako su okupljeni poljoprivrednici rekli, sada im nije namera da blokiraju saobraćajnice, već da skrenu pažnju na probleme sa kojima se susreću. Njima su se pridružili ljudi iz Lapova, Rače i nekoliko sela iz okoline Kragujevca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili