STOJIM IZA PRIJAVE, A IZRUČENJE JE BILO GREŠKA: Ispovest čoveka koji je potpisao prvu krivičnu prijavu protiv Miloševića

Z. USKOKOVIĆ

02. 04. 2021. u 14:25

SVI smo bili za to da se Slobodanu Miloševiću sudi u zemlji, nije bilo govora o Hagu. U prilog tome govori i garancija koja mu je data pre predaje. Istraga o zloupotrebama praktično nije ni počela, a on je tri meseca kasnije izručen Tribunalu. I danas bih potpisao krivičnu prijavu protiv njega, ali ne i ovo što se dogodilo posle.

СТОЈИМ ИЗА ПРИЈАВЕ, А ИЗРУЧЕЊЕ ЈЕ БИЛО ГРЕШКА: Исповест човека који је потписао прву кривичну пријаву против Милошевића

Miodrag Vuković / Foto Z. U.

Ovako se dve decenije kasnije tadašnji pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije zadužen za suzbijanje finansijskog kriminala, a danas advokat, Miodrag Vuković, priseća noći u kojoj je Slobodanu Miloševiću predočio dokaze o zloupotrebama, koje mu se stavljaju na teret. On je čovek koji je potpisao prvu krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika i njegovih saradnika: Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića, Jovana Zebića i Radeta Markovića.

- Prošla je ponoć, prvi sat 1. aprila već je uveliko tekao, kada mi je prišao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i rekao: "Vukoviću, pošto ćeš ti da pišeš tu prijavu, ti ćeš najbolje Miloševiću da objasniš. Kreni sa sudijom, Čedom i Legijom do Užičke" - priča naš sagovornik.

Stigli su, kaže, ispred rezidencije. Tu je bila samo policija, za razliku od prethodne noći, kada su dolazili i građani.

- Te noći sam krenuo u vilu "Mir", jer okružnog javnog tužioca Radeta Terzića nije bilo, pa je ministar policije odlučio da ga ne čekamo i da idem ja - priča nam Vuković. - Ispred rezidencije nam se pridružio i advokat Toma Fila i osetio sam olakšanje. Pomislio sam: "Dobro da je ovde i neko normalan". Unutra su bili gotovo svi: Bjelica, Bane Ivković, Bora Drakulović, Vučinić, ali nisam video Miloševića. Oružje sam video jedino kod Marije, koja je išla okolo i držala pištolj ispod trenerke.

U jednom trenutku pojavila se Mira Marković. Insistirala je da joj se objasni koji su to novi zakoni po kojima Slobodan Milošević treba da odgovara.

- Rekao sam da nisu novi, da su odavno doneti - kaže Vuković. - Dugo smo pričali, uljudno, bez ijednog povišenog tona. Za to je bio zaslužan Fila, koji se trudio da preovlada razum, da se spusti velika napetost koja je visila u vazduhu. Mira je u jednom trenutku rekla: "Pa, nek Sloba siđe".

Ubrzo se pojavio Milošević. Vuković mu je tada pružio izjave njegovih najbližih saradnika. Pažljivo ih je čitao.

- Mira je šetala oko nas i onda mu je dobacila: "E, moj Slobo, rekla sam ti, izdaće nas kad-tad" - priseća se Vuković. - Milošević je bio dostojanstven. Čak me se i setio. Pažljivo me gledao i onda dodao da mu je Vlajko Stojiljković pričao o meni.

Sa garancijama da neće biti izručen Hagu, Milošević je pristao da ga prebace u pritvor Centralnog zatvora u Beogradu. Bio je odlučan da se brani od sumnji da je počinio zloupotrebu službenog položaja. Istraga protiv njega i četvorice njegovih saradnika započeta je decembra 2000. godine. Tih prethodnih meseci Kertes, Šainović, Zebić i Marković su saslušani.

- Odlazio sam nekoliko puta kod njega u pritvor - priča Vuković. - Bio je uvek tu i Fila. Sećam se, jednom sam ga pitao da objasni zapisnik o raspodeli primarne emisije Narodne banke. Iz tog dokumenta se videlo da je jedan deo novca odlazio Dafiment banci. U uglu je pisalo: "Kopija ide predsedniku". On me pogleda i kaže: "Da ja tebe nešto pitam. Ti si šef i imaš saradnike. Je l' se desilo da tebe tvoji ljudi nekad slažu?!" Takav je bio Milošević.

Posle nešto više od mesec dana od prebacivanja Miloševića u pritvor Centralnog zatvora, u prvoj polovini maja, tada pukovnika Vukovića pozvao je ministar policije Mihajlović. Kratko mu je saopštio:

- Taj postupak oko Miloševićevih para sada će da preuzmu drugi. Ti ne treba time da se baviš. Državna bezbednost i agencija FIA će ići na Kipar. Ima ozbiljnih podataka gde je Milošević sklonio novac.

Iskusnom policajcu je sve bilo jasno. Istragu preuzimaju političari i deo policije pod njihovom neposrednom kontrolom.

Dvadeset godina kasnije Vuković kaže:

- Slobodan Milošević očigledno nije bio lider koga je zanimao novac. On je definitivno bio čovek koga je zanimala vlast, moć. Nije odgovoran za krađu, posebno ne on lično, ali ima veliko breme političke krivice za svoje pogubne političke poteze i za sve ono što su radili njegovi saradnici, kojima je mnogo toga tolerisao i koje nije kontrolisao.

NOVAC NIJE BIO NA SLOBINIM RAČUNIMA

NOVAC koji je iznet na Kipar nije završio na Miloševićevim računima, niti na računu nekog od članova njegove porodice - naglašava Miodrag Vuković. - Nijedan takav račun nikada nije pronađen, ne samo na Kipru, već bilo gde u svetu. Gde je taj novac završio, po svemu sudeći nećemo nikad saznati. Ostaje činjenica da do danas nijedna presuda nije doneta zbog iznošenja novca iz zemlje za vreme Miloševićeve vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna