NANOSATELIT IZ BEOGRADA: Timu studenata ETF drugo mesto na takmičenju astronautike IFEC

D. B. M.

04. 01. 2021. u 22:17

TIM studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta (ETF), nazvan H-Bridges, na prestižnom međunarodnom takmičenju astronautike IFEC u Americi, osvojio je drugo mesto. Zablistali su na nadmetanju o energetskim izazovima u budućnosti na kom je učestvovalo više od 40 univerziteta.

НАНОСАТЕЛИТ ИЗ БЕОГРАДА: Тиму студената ЕТФ другo мeсто на такмичењу астронаутике IFEC

Studenti ETF

IFEC takmičenje je jednogodišnji projekat na kom studenti rade u okviru zadate stručne multidisciplinarne teme. U prvoj fazi takmičenja šalje se predlog rešenja, zatim najbolji univerziteti bivaju pozvani u polufinale, a samo najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalnoj rundi.

- Naš tim je imao zadatak da projektuje i napravi napajanje za nanosatelit, po unapred postavljenim propozicijama - objašnjava nam Luka Trmčić, jedan od članova tima. - Nanosatelit je satelit izuzetno malih dimenzija i mase, najčešće između svega jednog i deset kilograma. Baš zbog svojih malih dimenzija i ekonomičnosti, poslednjih godina je izuzetno popularno rešenje za slanje satelita u orbitu.

H-Bridges tim čine studenti sa svih smerova ETF koji su podeljeni u podtimove za hardver, softver, tim za razvoj štampane pločice kao i tim za odnose sa javnošću i kompanijama. I prethodnih godina su se nadmetali na ovom najvećem svetskom takmičenju u oblasti energetske elektronike, a 2005. i 2019. vratili su se kao pobednici. Nameravaju da učestvuju i u sledećem takmičenju i to sa projektom razvoja trostepenog solarnog invertora za priključenje fotonaponskog sistema na mrežu. Finalno nadmetanje biće održano u martu 2022. godine u američkoj državi Tenesi, u Noksvilu, a solarni paneli, za koje će invertor biti realizovan, biće postavljeni na krovu zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna