AKADEMCI SE VRAĆAJU U STUDENTSKE DOMOVE: Moraće da poštuju stroga pravila, spremljen i karantin za studente

Novosti online

21. 08. 2020. u 09:19

POČELI su ispiti na većini fakulteta u Beogradu, u skladu sa obavezama već se oko 3.000 studenata vratilo u studentske domove, a do kraja nedelje očekuje se povratak još oko 1.000 akademaca.

АКАДЕМЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ: Мораће да поштују строга правила, спремљен и карантин за студенте

Foto: Tanjug

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon smatra "da povratak studenata u domove predstavlja značajan epidemiološki rizik" i podsetio da je "slična situacija bila u junu kada je korona eksplodirala po studentskim domovima".

- Imamo nove rizične situacije, dolaze studenti, ispitni rokovi. Dolaze u domove, posebno u Beogradu, to je ponovo rizik. Priprema se situacija, tako da imamo gde da se izoluju pozitivni, gde će čekati rezultate, spremaju se i posebna mesta gde će biti lečeni lakši slučajevi - istakao je on.

Podsetio je i da je prethodni porast broja novoobolelih počeo upravo od studenata.

- Porast je krenuo od studenata, ne u domovima, nego na raznim proslavama. Svaki drugi koji je dobio obolenje je davao izjavu o nekom masovnijem druženju i nije odmah reagovano, tako da se to proširilo - upozorava dr Kon.

Foto: Tanjug

 

Sve sobe u domovima spremne su za prijem starih-novih stanara. Kako bi se sprečilo širenje virusa korona, u skladu sa preporukama, dezinfikovan je kompletan prostor, na ulazu su postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, zaposleni nose maske.

Na svim vidnim mestima istaknuta su uputstva i preporuke za studente - da se izbegavaju bliski kontakti, održava distanca od dva metra, da dezinfikuju životni i radni prostor, kako pravilno da nose masku, da se zdravo hrane.

Predsednica studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Margareta Smiljanić kaže da su ispitni rokovi na većini fakulteta počeli ove nedelje, a da će do kraja nedelje početi u svim visokoškolskim ustanovama.

- Mi ćemo kao Studentski parlament redovno komunicirati sa Studentskim centrom i Studentskom poliklinikom o broju studenata koji se vraćaju u studentske domove, ali i o broju testiranih i zaraženih studenata - rekla je Smiljanićeva.

Zbog epidemije izazvane virusom korona studentima koji žive u studentskim domovima zabranjene su posete, prenoćišta i studentska slavlja i to se strogo kontroliše.

Foto: Tanjug

 

Tokom septembra uprava Studentskog centra "Beograd" očekuje da će u domove da se vrati oko 8.000 do 9.000 studenata.

Trenutno radi jedan studentski restoran u Studentskom gradu, a kako se bude povećavao broj strudenata i restorani će se otvarati.

Direktor SC "Beograd" Goran Minić kaže da će se i pogledu rada restorana pratiti preporuke nadležnih institucija. da će se primenjivati mere koje su važile i do sada - student ne može da uđe u restoran bez zaštitne maske, mora da se održava distanca u redu za hranu, maska može da se skine samo dok student jede.

Za povratak u domove pripremljene su i nove procedure što se tiče zaraženih studenata. Ukoliko akademci osete simptome koji ukazuju na kovid 19, javljaju se respiratornoj ambulanti u okviru Studentske poliklinike u Prote Mateje. Studenti koji budu testirani rezultate ne čekaju u svojoj sobi već izolaciji.

- Izolacija će biti u okviru hostela u studentskom domu "Kralj Aleksandar I". To je poseban smeštajni kapacitet , sa zasebnim ulazom, svaka soba ima svoje kupatilo, a mi ćemo hranu izolovanim studentima dostavljati do vrata, kako bi sprečili bilo kakav kontakt i izbegli dalje širenje zaraze - naveo je Minić.

Nadzor nad studentima u hostelu obavljaće lekari Studentske poliklinike. Studenti koji su negativni vraćaju se u sobe, ukoliko je rezultat pozitivan i akademac ima blaže simptome upućuje se u poseban deo privremene bolnice "Beogradske arene". Studenti sa težom kliničkom slikom upućuju se na dalje lečenje u kovid bolnice.

Foto: Tanjug

 

Krajem juna i početkom jula desila se ekspanzija korona virusa među studentskom populacijom. Tih dana se beležilo više od 300 slučajeva zaraženih novim virusom među akademcima. U tom trenutku najveći rizik su predstavljali studentski domovi, ali i činjenica da se u tom period završavaju ispitni rokovi, a studenti iz unutrašnjosti vraćaju kući. Prema nekim procenama, oko 70.000 studenata iz unutrašnjosti studira u Beogradu pa se strahovalo da se zaraza ne proširi po drugim delovima Srbije.

Tada je direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, Marija Obradović, objasnila "da izvestan broj studenata ne zna gde se zarazio, da su se mnogi zarazili na proslavama i okupljanjima, a da nema zaraze koja je potekla iz nekog studentskog restorana ili kluba". Četvrtina zaraženih studenata bila je iz studentskih domova širom prestonice.

- Kolektivni smeštaji su gusto naseljene sredine, a studenti se više druže, skloniji su zarazi, mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama i više ih je sa ozbiljnijim tegobama - objasnila je Marija Obradović.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu