U DOMOVE STIŽE 1.000 STUDENATA: SC "Beograd" spreman za povratak stanara iz drugih gradova Srbije

B. BORISAVLjEVIĆ

20. 08. 2020. u 13:44

STUDENTSKI domovi u SC "Beograd" su spremni za povratak akademaca.

У ДОМОВЕ СТИЖЕ 1.000 СТУДЕНАТА: СЦ Београд спреман за повратак станара из других градова Србије

Novosti

Trenutno u objektima boravi oko 3.000 stanara, ali se, pošto počinje septembarski ispitni rok, očekuje da će taj broj do kraja nedelje biti uvećan za hiljadu. Najviše, njih oko 1.400, smešteno je u četiri doma u okviru naselja Studentski grad. Od sutra se očekuje i postepeno otvaranje studentskih restorana.

Prema rečima Gorana Minića, direktora SC "Beograd", svi domovi su radili tokom celog leta. Iako je bilo manje studenata nego sada, taj broj nikada nije bio manji od hiljadu. On ističe da su svi objekti više puta detaljno dezinfikovani i redovno se higijenski održavaju. Svakodnevno se prati broj studenata koji su se vratili u domove, pa se prema tome planira i organizuje dalji rad.

- Tekuća školska godina, zbog epidemije ima malo drugačiji tok, pa su ispitni rokovi trajali do 25. jula, a na pojedinim fakultetima su novi počeli oko 10. avgusta - kaže Minić. - Restoran "Studentski grad" je bio dežurni tokom celog leta, zbog naših studenata koji su ostali u domovima, kao i stranih studenata koji žive u kompleksu Studentskog grada. Početak rada ostalih studentskih restorana očekuje se od 21. avgusta, u zavisnosti od dinamike povratka studenata u Beograd.

Kratka "pauza" u radu iskorišćena je za sređivanje domova i restorana. Pored redovnog higijensko-tehničkog uređenja, majstori su krečili, urađeno je temeljno čišćenje i servisiranje opreme, kao i radovi na klimatizaciji u restoranu u "Studentskom gradu". Iako studenti, koji preko leta ostanu u svojim sobama, plaćaju ekonomsku cenu smeštaja, ove godine taj "cenovnik" nije važio, pa su tako za smeštaj mesečno izdvajali od 1.615 do 2.660 dinara.

- Studentski centar "Beograd" će nastaviti da poštuje sve propisane mere zaštite, koje podrazumevaju redovno higijensko održavanje objekata, dezinfekciju, provetravanje - ističe Minić. - Obavezni su fizička distanca, dezinfekcija ruku, nošenje maske za zaposlene i studente, koje važi i za restoran i čitaonicu. Oni koji primete neki od simptoma javljaju se Studentskoj poliklinici. Ako je testiran, do dobijanja rezultata student odlazi u izolaciju u hostel "Kralj Aleksandar". U slučaju da je negativan, vraća se u sobu, a ako je inficiran smešta se u privremenu bolnicu u "Štark areni" ili u neku od kovid-bolnica.

KUVAJU ZA KOVID-BOLNICE

TOKOM vanrednog stanja, a i kasnije, SC "Beograd" je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje lekarima u borbi protiv kovida 19.

- Restoran "Studentski grad" je snabdevao hranom privremenu kovid bolnicu na Sajmu, a sada "Arenu" - kaže Minić. - U studentskim domovima "Košutnjak" i "Kralj Aleksandar Prvi" bilo je smešteno više od 600 naših državljana, koji su zbog povratka iz inostranstva morali da budu u karantinu. Mi smo u ovom trenutku spremni da angažujemo sve svoje kapacitete, srazmerno dinamici povratka studenata u domove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave