O POREKLU BOŠNJAKA: Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J. S.

31. 08. 2021. u 20:27

PREDAVANJE o poreklu Bošnjaka, Šarić je otvorio citatom Ante Starčevića da je u Bosni najoholije plemstvo što je Evropa ikad imala. „To plemstvo, muhamedovci, ima takvu ćud za gospodariti da je ono u 15. veku istu veru žrtvovalo svojemu gospodaru."

О ПОРЕКЛУ БОШЊАКА: Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Naime, sa dolaskom Turaka, veliki broj ljudi sa tih prostora primilo je islam kako bi preživelo ili pak imalo bolji život. Šarić tvrdi kako se i u samom izgledu muslimana iz Bosne vide ostaci plemstva.

Predavanje ovog intrigantnog katoličkog teologa zasnovano je na brojnim zapisima, fotografijama iskopina, citatima i slično koje govore o međusobnoj povezanosti naroda sa ovih prostora koji pripadaju trima različitim konfesijama.

Šarić je predavanje zatvorio intimnim sećanjem iz svog detinjstva koje je pretežno proveo pored žene muslimanske veroispovesti koja mu je čitala Kuran, zaključivši da Bošnjaci nisu samo ekstremisti koji šire govor mržnje, da treba zaboraviti na nemile događaje i prestati suditi jednom zapravo prijateljskom narodu zbog zlih postupaka pojedinaca.

Predavanje Gorana Šarića „Poreklo Bošnjaka" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)