O POREKLU BOŠNJAKA: Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J. S.

31. 08. 2021. u 20:27

PREDAVANjE o poreklu Bošnjaka, Šarić je otvorio citatom Ante Starčevića da je u Bosni najoholije plemstvo što je Evropa ikad imala. „To plemstvo, muhamedovci, ima takvu ćud za gospodariti da je ono u 15. veku istu veru žrtvovalo svojemu gospodaru."

О ПОРЕКЛУ БОШЊАКА: Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Naime, sa dolaskom Turaka, veliki broj ljudi sa tih prostora primilo je islam kako bi preživelo ili pak imalo bolji život. Šarić tvrdi kako se i u samom izgledu muslimana iz Bosne vide ostaci plemstva.

Predavanje ovog intrigantnog katoličkog teologa zasnovano je na brojnim zapisima, fotografijama iskopina, citatima i slično koje govore o međusobnoj povezanosti naroda sa ovih prostora koji pripadaju trima različitim konfesijama.

Šarić je predavanje zatvorio intimnim sećanjem iz svog detinjstva koje je pretežno proveo pored žene muslimanske veroispovesti koja mu je čitala Kuran, zaključivši da Bošnjaci nisu samo ekstremisti koji šire govor mržnje, da treba zaboraviti na nemile događaje i prestati suditi jednom zapravo prijateljskom narodu zbog zlih postupaka pojedinaca.

Predavanje Gorana Šarića „Poreklo Bošnjaka" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE: Detaljna prognoza za prvu polovinu maja