DIREKCIJA za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javni konkurs za prodaju 20.500 metara kvadratnih prostora u Bloku 43 na Novom Beogradu, gde se sada nalazi Otvoreni tržni centar, popularni Buvljak! Grad ima obavezu da u roku od dve godine izmesti sve tezge sa ove lokacije, a početna cena po kojoj se prodaje ovaj prostor je 1.676 milijardi dinara. Kako kažu u Direkciji, on će u roku dve godine morati da bude izmešten na drugu lokaciju, ali je još nepoznato na koju. Rok za podnošenje prijava za otkup zemljišta je 15. avgust 2019. godine, dok će javno nadmetanje biti održano dan kasnije.

Sadašnji tržni centar se nalazi na uglu ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe i godinama je bio ne samo glavno mesto za kupovinu onoga čega nigde drugde nema, već je u godinama kriza koje su nas snalazile bio mesto zahvaljujući kojem su mnogobrojne porodice opstale.

Pročitajte još - Buvljak sele na kraj Novog Beograda

Preporučena namena lokacije je poslovanje i tržni centar, a može biti i stanovanje, pa je dozvoljena izgradnja 65.300 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, kao i tržnog centra. Maksimalna zauzetost prostora objektima u Bloku 42, kako kažu u Direkciji, jeste 75 odsto, a minimalno učešće ozelenjenih površina na parceli je deset odsto.

U oglasu se takođe navodi da je u ulicama Antifašističke borbe i Jurija Gagarina planirana rekonstrukcija hidrotehničke mreže.

Saga o premeštanju i uklanjanju Buvljaka sa sadašnjeg prostora u Bloku 43 traje već nekoliko godina, o čemu su "Novosti" pisale. Kao nova lokacija 2016. godine pominjala se parcela u Bloku 71, uzvodno uz Savu. Tu se planirao veliki tržni centar na površini od 32.000 kvadrata, ali se od tog posla na kraju odustalo.

Pročitajte još - Trgovci sa Buvljaka: Sele nas, ali ne znamo kud

Kako je naš list pisao 2018. godine, planiralo se da "Buvljak" postane ritejl park, na površini od 3,2 hektara, gde bi bilo smešteno ukupno 900 lokala, poznatih kao "boks tezge". Centralni deo bio bi rezervisan za ugostiteljske objekte, pa bi se u njemu nalazili restorani, kao i supermarket. Dokle se stiglo sa ovim projektom, nije poznato.