ZRENJANIN OBELEŽIO PRAZNIK: 102. godine oslobođenja u Prvom svetskom ratu

B. G.

17. 11. 2020. u 16:37

ZRENjANIN je 17.novembra obeležio 102. godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, koji je ujedno i praznik grada.

ЗРЕЊАНИН ОБЕЛЕЖИО ПРАЗНИК: 102. године ослобођења у Првом светском рату

Foto: B.G.

U specifičnim epidemiološkim uslovima, program proslave je ovoga puta sveden na manje dešavanja, ali je, kao i svake godine, položeno cveće na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, odata je počast herojima i oslobodiocima grada i priređena je prigodna izložba u Narodnom muzeju, posvećena Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji.

Foto: B.G.

 

Obraćajući se 17. novembra 1918. godine sa balkona Županijske zgrade, pukovnik Dragutin Ristić, u ime srpske vojske, objavio oslobođenje Velikog Bečkereka i poručio celokupnom stanovništvu, bez razlike u narodnosti i veri, da će imati zaštitu njegovu i herojske srpske vojske.

Dr Slavko Županski, istaknuti narodni vođa, u ime domaćina, pozdravio je srpske vojnike, dične sokolove, koji su se probili kroz kišu kuršuma, od Soluna do Velikog Bečkereka.

Na Trgu slobode u Zrenjaninu, održana je centralna svečanost, a osim polaganja venaca od strane više delegacija, služen je pomen oslobodiocima i prigodnim se rečima obratili su se gradonačelnik Simo Salapura, publicista i predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, Milan Bjelogrlić, dok je  glumac Milan Kočalović,  govorio  stihove pesme "Otadžbina" Đure Jakšića.

- Odzvanjaju njihove reči ovim trgom do današnjih dana, one su vodilja i putokaz u borbi sa svim preprekama i problemima, trenutnom ni malo lakom situacijom zbog korona virusa - poručio je gradonačelnik Simo Salapura

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili