PREMIJERA ZA MEĐUNARODNI DAN ANIMACIJE: Fil su uradili mladi polaznici ŠAF

D. Ristić

27. 10. 2020. u 01:19

ŠKOLA animiranog filma (ŠAF) Vranje će i ove godine obeležiti Međunarodni dan animacije.

ПРЕМИЈЕРА ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН АНИМАЦИЈЕ: Фил су урадили млади полазници ШАФ

Foto: ŠAF Vranje

Ove godine, zbog pozntih okolnosti vezanih za pandemiju virusa korona, izostaće raznovrsni prigodni programi i tradicionalni koktel za decu.

U sredu, 28. oktobra, tačno u podne, vranjski „šafovci“ će 19. Međunarodni dan animacije obeležiti premijerom filma “Zub zuu”. Film će biti postavljen YouTube kanalu ŠAF-a, na adresi https://www.youtube.com/c/SAFVranje.

Animirani film “Zub zuu” su uradili mladi polaznici Škole animiranog filma iz Osnovne Škole “Predrag Devedžić” iz Vranjske banje.

Prva javna projekcija animiranog filma desila se 28. oktobra 1892. godine kada je francuski pronalazač Emil Rejno predstavio svoj izum - praksinoskop. Na traci je ručno naslikao priče, koje je posebnim sistemom prikazivao publici. U muzeju Greven u Parizu na ovaj dan 1892. godine na svom patentu „optičko pozorište“ predstavio je „Iluminirane pantomime“.

Na predlog Francuskih animatora, od 2002. godine, 28. oktobar se obeležava Međunarodni dan animacije u znak sećanja na pionira kinematografije Emila Rejnoa i njegovog izuma praksinoskopa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!