ODRŽAN 10. VOKALNI ETNO FESTIVAL MLADIH: Pobednici kikindske „Gusle“ i negotinska „Marinika“ (FOTO)

S. M. J.

29. 05. 2023. u 17:18

ŽENSKA pevačka grupa AKUD „Gusle“ iz Kikinde i Etno grupa „Marinika“ iz Negotina pobednici su jubilarnog 10. Vokalnog etno festivala mladih VEF 2023 – Kreni na istok koje je organizovalo Kreativno udruženje “Nego“.

ОДРЖАН 10. ВОКАЛНИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ: Победници кикиндске „Гусле“ и неготинска „Мариника“ (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Ženska pevačka grupa AKUD „Gusle“ iz Kikinde, pod upravom Igora Popova laureat je 10. Vokalnog etno festivala mladih u kategoriji tradicije, a Etno grupa „Marinika“  iz Negotina čiji je osnivač i dirigent Danijela Marković, u kategoriji obrada,

Žiri Vokalnog etno festivala mladih VEF 2023.  koji je u svom jubilarnom izdanju održan pod geslom “Kreni na istok”: Biljana Krstić, vokalni solista i rukovodilac Etno-grupe „Bistrik“, dr Dragica Panić-Kašanski, etnomuzikolog i Bojana Nikolić Petričković, doktorand Katedre za etnomuzikologiju FMU u Beogradu, nastup ovih grupa sa maksimalnih 100 poena.

-Nije prvi put da „Gusle“ osvajaju laureat ovde u Negotinu. I 2018. smo pobedili i posle toga generalno bili na ovom festivalu koji podržavamo od samih početaka. Retke su grupe koje ovoliko vole da rade to što rade i da neguju ovu našu srpsku tradicionalnu pesmu, igru, muziku - kaže Igor Popov, specijalni vaspitač za tradicionalnu igru i umetnički rukovodilac Ženske pevačke grupe “Gusle”.

U kategoriji tradicije Ženska pevačka grupa Odseka za srpsko tradicionalno pevanje MŠ „Stanislav Binički“ iz Leskovca i Pevačka grupa „Zlatovez“ MŠ Subotica osvojile su prvo mesto, Muška pevačka grupa Etno sekcije užičke Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i  Ženska pevačka grupa KUD-a „Sevojno“ iz Užica drugo mesto, a Odsek za srpsko tradicionalno pevanje MŠ „Kosta Manojlović“ iz Smedereva treće.

-Zaista sam presrećna i zaista smo puno radili. Moram da kažem da su obaveze današnjih srednjoškolaca  ogromne, tu je puno odricanja, polovičnih proba, ali i mnogo rada, mnogo truda, zalaganja ovih devojaka, pa uspeh nije ni izostao - kaže Danijela Marković, muzički pedagog, osnivač i dirigent Etno grupe “Marinika”.

U kategoriji obrada Etno ansambl „Koreni“ iz Beograda osvojio je prvo mesto, a Etno grupa „Rasinski zdenac“ iz Kruševca, koje su ujedno i najmlađe učesnice Festivala, zahvalnicu.

Međunarodni Vokalni etno festival mladih okupio je brojne etno grupe iz Srbije, Rumunije i Republike Srpske, a održan je uz podršku  Opštine Negotin, Programa „EuzaTebe“ koji sprovodi Nemačka organizacija GIZ, Ministarstva trgovine i omladine, Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK