ZASIJAO HRAM SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Svetinja u u Banatskom Velikom Selu dobila dva krsta, dar uspešne manekenke (FOTO/ VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

05. 06. 2023. u 16:38

NA hram Svetog Vasilija Ostroškog u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde - uz blagoslov vladike banatskog Nikanora - podignuta su dva časna krsta, kupljena od priloga koji je crkvi darovala nekadašnja, i u svetu uspešna manekenka Maja Latinović, rođena Velikoselka.

ЗАСИЈАО ХРАМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ: Светиња у у Банатском Великом Селу добила два крста, дар успешне манекенке (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Podsetimo, i gradnja bogomolje je, pre 11 godina, završena upravo zahvaljujući njenom velikom daru od 20.000 dolara. Maja Latinović i njena porodica postali su, tako, najveći darodavci pomenutog hrama.

Kako objašnjava jerej Nemanja Milinković, starešina hrama u Banatskom Velikom Selu, ovdašnja pravoslavna crkva posvećena Svetom Vasiliju ostroškom, izgrađena je na inicijativu meštana, pokrenutu još 1992, ali se na početak radova čekalo narednih 13 godina.

Tada su osveštani zemljište i krst, poboden u zemlju, i upravo na toj parceli tada su vladike banatski Nikanor i osječko-poljski i baranjski Lukijan obavili zajedničko krštenje 147 meštana i njihovih komšija iz Novih Kozaraca i Kikinde.

Temelji hrama izliveni su 2007, zidanje je okončano 2012, a unutrašnjost još nije završena i oslikana.

Osim Maje Latinović i njene porodice, značajnu donaciju ovom hramu u rodnom selu dao je i fudbalski internacionalac Dragan Ćeran, koji je uspešnu karijeru krunisao u Uzbekistanu i postao jedan od najboljih strelaca na svetu. On je pre nekoliko godina priložio 500.000 dinara za prekrivanje krova i kupole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024