DVA SVETA U RAMU: U Kulturnom centru u Šapcu otvorena je 27. izložba ikona

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 05. 2023. u 15:30

MINUTOM ćutanja i znak pijeteta prema stradalnicima u dva nedavna tragična događaja u Srbiji, i uz prigodno slovo episkopa šabačkog Jeroteja, u Kulturnom centru u Šapcu otvorena je 27. Izložba ikona.

ДВА СВЕТА У РАМУ: У Културном центру у Шапцу отворена је 27.  изложба икона

Foto V Mitrić

Na tradicionalni konkurs su prispele 84 ikone od 69 autora, a tročlani žiri u sastavu: Katarina Perić, ikonopisac iz Šapca, Nikola Đurić, ikonopisac iz Novog Sada i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti iz Šapca, za izlaganje je odabrao 31 autora sa 35 radova.

Nagrada je jednoglasno podeljena na dva autora, potpuno različiti u pristupu ikoni: Jeleni Popović za Kseniju Petrogradsku, klasičnom ikonom sa svim elementima Vizantije i sa neverovatnim prikazom svetiteljke, i Mijalku Đunisijeviću iz Čačka, koji se bavi savremenim prikazom i pristupom ikoni.

Ikona kao umetničko delo zasniva se na tenziji između vizuelne percepcije našega „zemaljskog sveta“ i tajanstvenog sveta sa druge strane. Religijske istine koje se nalaze i u svetu a s druge strane naših čula izražene su zemaljskim sredstvima – formom, bojom i svetlošću. Čulna predstava ikona treba da bude kopija, snop svetla, nama nepristupačanog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)