NAGRADA ZA KUSTOSE: Priznanje Muzejskog društva Srbije u pravim rukama

B. Grujić

19. 05. 2022. u 13:56

POVODOM međunarodnog dana muzeja, koji je obeležen svečanom skupštinom Muzejskog društva Srbije, kustosi Muzeja iz Zrenjanina, mr Rajka Grubić i Olivera Skoko, dobile su dva lepa priznanja.

НАГРАДА ЗА КУСТОСЕ: Признање Музејског друштва Србије у правим рукама

Foto: Muzej Zrenjanin

Mr Rajka Grubić, muzejski savetnik, etnolog, dobila je nagradu za životno delo, dok je za projekat godine, za izložbu Merak mi je, nagrađena Olivera Skoko, viši kustos i istoričar umetnosti.

Mr Rajka Grubić u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, radi od 1983. godine kao etnolog

i iza sebe ima veliki broj stručnih radova, izložbi, projekata, učešća na stručnim
skupovima. Autor je brojnih samostalnih izložbi među kojima se izdvajaju Zlatovez i
narodni vez 2016. godine, Kolo srpskih sestara - Poklonjena kolekcija, 2015. Narodni vez - Tradicija kao inspiracija 2013. Ćilimi iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin 2011.
120 godina organizovanog zanatstva i preduzetništva u Zrenjaninu 2005. godine i brojnih drugih.
-  Presrećna sam što sam divan radni vek provela u zrenjaninakom Muzeju
i što sam radila sa tri generacije kolega koje sam sam dočekala i ispratila - kaže za "Novosti" mr Rajka Grubić, uz napomenu da je ponosno i na saradnju sa brojnim kolegama iz drugih muzeja.

Foto: Muzej Zrenjanin

Izložbu Merak mi je - Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Muzeja u Zrenjaninu, videlo je preko tri hiljade posetilaca tokom dva i po meseca trajanja, organizovan je bogat prateći program koji je obuhvatio stručna vođenja, tematske večeri posvećene uživanju u vinu, hrani, muzici i igri, predavanja, dramski igrokaz sa gimnazijalcima, likovne radionice sa predškolskim i školskim uzrastom, časovi filozofije, muzički nastupi, okupljanja hedonista kao i svakodnevno ostavljanje hedonističkih predloga od strane posetilaca.

Istovremeno, kako ponosno ističu u zrenjaninskom Muzeju, zabeležen je veliki broj organizovanih, grupnih poseta kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova Srbije i regiona.

- Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime Mihaila Valtrovića i velika odgovornost za sve ono što ću pokušati da u svom radnom veku pružim. Ono što mogu da izdvojim da mi je značilo u radu na ovoj izložbi jeste iskorak iz sopstvenog muzeja i privilegija da budem u kontaktu sa kolegama iz drugih muzeja koji su bili velika pomoć - kaže Olivera Skoko, povodom nagrade za izložbu godine.

Muzej godine 2006.

Narodni muzej iz Zrenjanina  2006. godine bio je  proglašen muzejom godine, od strane Muzejskog društva Srbije povodom nove stalne postavke i velikog broja programskih aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna