SVEČARSKI NA TRIVUNDAN: U Negotinskoj krajini proslave u čast zaštitnika vinogradara

S. M. J.

14. 02. 2022. u 09:34

Sveti Trifun zaštitnik vinogradara, mehandžija i brojnih esnafa, ali i zaštitnik bračne ljubavi i vernosti biće obeležen danas širom opštine Negotin, ali i u svim vinogradarskim krajevima Srbije.

СВЕЧАРСКИ НА ТРИВУНДАН:  У Неготинској крајини прославе у част заштитника виноградара

Foto: S. M. J.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja ovog velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru biće održana, kao i uvek na Rajačkim pivnicama.

Iako će, zbog trenutne epidemijske situacije izostati kulturno-umetnički program, na Rajačkim pivnicama će, počev od 11 časova, protonamesnik Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevački, tradicionalno kraj zapisa u centru pivnica rezati slavski kolač, zajedno sa ovogodišnjim domaćinima i organizatorima proslave, kao i predstavnicima lokalne samouprave. Proslava će se potom nastaviti i u rajačkim vinogradima gde će tradicionalno biti orezan prvi čokot.

Ovog zaštitnika vinogradara i vinara proslaviće i sve vinarije u opštini Negotin, ali i meštani Rogljeva, Smedovca, Tamniča, Rečke, Veljkova, Mihajlovca i ostalih vinogradarskih naselja. Simboličan početak prvih radova u vinogradarstvu biće ozvaničen i Manastiru Bukovo, kao i u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”, koji su posle pojave filoksere u 19. veku i najzaslužniji za obnovu vinogorja i očuvanje autohtonih sorti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)