PUTEVIMA 18 IMPERATORA: Stručnjaci sa Arheološkog instituta završili značajnu studiju izvodljivosti

D. NOVKOVIĆ

05. 01. 2022. u 08:38

ARHEOLOŠKA ruta "Putevima rimskih imperatora" korak je bliže realizaciji, jer je završena Studija izvodljivosti, koju su uradili stručnjaci sa Arheološkog instituta u Beogradu. Uređenje rute duge 600 kilometara, deo je kapitalnog projekta Republike Srbije u okviru programa "Srbija 2025".

ПУТЕВИМА 18 ИМПЕРАТОРА: Стручњаци са Археолошког института завршили значајну студију изводљивости

Baldić, Mijatović i Korać / Foto D. N.

Ona obuhvata 11 lokaliteta u našoj zemlji na kojima je rođeno čak 18 rimskih imperatora, među kojima su Sirmijum, Viminacijum, Lederata, Medijana, Trajanov most, Gerulata.

- Dugo pokušavamo da povežemo sve lokalitete gde su rođeni rimski imperatori, od Sremske Mitrovice, preko Beograda, Viminacijuma, Đerdapa, Zaječara, Niša, do Lebana. Po našim proračunima, kad ona bude uspostavljena otvoriće se oko 4.000 radnih mesta, većinom u istočnoj i južnoj Srbiji - istakao je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta. - U početnoj fazi ruta bi mogla da privuče oko 300.000 posetilaca i donese zaradu od oko 300.000 evra, jer se planira da posetioci ne ostanu samo nekoliko, već sedam do 10 dana.

Predstavljanju studije izvodljivosti prisustvovali su i Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije, koja je naručilac njene izrade, kao i Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

- Lokaliteti će biti opremljeni turističkom infrastrukturom i povezani u jedinstvenu kulturno-turističku rutu. Oni će biti modernizovani i prilagođeni daljim naučnim istraživanjima i promociji Srbije kao zemlje rođenja 18 rimskih imperatora - napomenuo je Mijatović.

Završetak kompletne rute planira se za 2025. godinu.

IMPRESIVNO

STUDIJA je rađena godinu dana, uz učešće oko 30 stručnjaka. Urađena je na u dva toma, na ukupno 1.600 strana. Njenu izradu finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, sa ukupno 20 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri