ĐOKOVIĆ POVLAČI NEOČEKIVAN POTEZ? Razlozi zbog čega bi naš as mogao da propusti Vimbldon

S.Rajić

31. 03. 2024. u 10:30

ŽRTVOVANjE Vimbldona zarad napada na zlato na Olimpijskim igrama u Parizu? Scenario koji je teško zamisliv, ali su sve glasnije spekulacije u stranim medijim da bi Novak Đoković mogao da se odluči na ovakav radikalan potez, kako bi stigao do jedinog dostignuća koje mu nedostaje da stavi pečat na čudesnu karijeru.

ЂОКОВИЋ ПОВЛАЧИ НЕОЧЕКИВАН ПОТЕЗ? Разлози због чега би наш ас могао да пропусти Вимблдон

FOTO: Tanjug/AP

Trofej u Londonu, na najprestižnijem takmičenju u belom sportu, srpski teniser je pravio od papira kao klinac, a pravi vimbldonski pehar držao je u rukama već sedam puta. Ako sada preskoči Englesku, Novak bi svakako mogao da se vrati već 2025. i pojuri izjednačavanje rekorda po broju kruna, koji trenutno drži Rodžer Federer sa osam. S druge strane, naredne Olimpijske igre biće u Los Anđelesu 2028, kada bude imao 41 godinu, i teško je poverovati da bi tamo mogao da se pojavi i dođe do zlata. Igre u Parizu (26. jul - 11. avgust) su glavna meta. Inače, naš as, nikada nije propustio nadmetanje u Ol Ingland klubu otkako je postao profesionalac 2005, igrao ga je 18 puta.

Očigledno je da u našem teniseru jače nego ikad bukti plamen želje da sa najvrednije sportske smotre donese najsjajnije odličje, budući da ima bronzu sa Igara u Pekingu 2008. Kada se sagleda raspored turnira u naredna četiri meseca, "uljez" je Vimbldon. Sva najveća takmičenja igraće se na šljaci, dok bi u manje od mesec dana, Nole morao da se adaptira na travu, a zatim nazad na zemljanu podlogu, što nije jednostavno.

Osvajač 24 grend slema dugo je lane tražio ritam, ređao je poraze u Banjaluci, Monte Karlu, Rimu... pre nego je trijumfovao na Rolan Garosu. Priznao je Đoković da se teže prilagođava na šljaku. Stoga, seckanje i prilagođavanje sa najsporije na najbržu podlogu ne bi mu išlo u prilog. Da odluka verovatno neće biti laka govori još jedan podatak - tokom cele karijere Novak je odustovao sa samo tri grend slema! Ju-Es open 2017. propustio je zbog povrede lakta, zatim 2022, ne svojom voljom Australiju (deportacija) i opet Njujork, usled rigoroznih kovid pravila.

Novak je skromno počeo 2024, još nema titulu pored svog imena. Isto tako, prva pozicija mu je trenutno ugrožena, tako da nema previše prostora za duga odsustva. Poslednji presek na osnovu kojeg će se praviti lista nosilaca za OI je 10. jun, dan posle nademtanja na Rolan Garosu. To znači da bi Đoković mogao da komotno ode na pauzu od mesec dana i vrati se u Grad svetlosti na OI sa napunjenim baterijama. Finale prošle sezone, odnosno 1.200 poena na Vimbdonu, neće imati uticaj na poredak.

Ko zna, možda će reči sa početka sezone, posle poraza u Australiji od Janika Sinera još više dobiti na značaju.

- Pustiću da se malo smire strasti i da nastavim dalje, videćemo na kojim turnirima. Obavezao sam se sebi da ću ovu sezonu da odigram do kraja, da igram najbolji tenis na grend slemovima i Olimpijskim igrama. Ne znam hoće li se to promeniti, moguće - neočekivane odluke u ovoj fazi moje karijere su verovatnije - pričao je Đoković.

Smena pred Igre - treći put

TREĆI put u olimpijskoj godini Novak menja stručni štab. "Trend" je počeo 2016 (Rio), kada se rastao sa Borisom Bekerom. Zatim, 2021. (Tokio) odlučio je da se zahvali Marijanu Vajdi i ostavi Gorana Ivaniševića kao glavnog trenera. Popularni Zec našao se "na birou" rada manje od četiri meseca pred Pariz 2024.

Raspored

Monte Karlo (7-14. april)

Madrid (24. april - 5. maj)

Rim (8-19. maj)

Rolan Garos (26. maj - 9. jun)

Vimbldon (1-14. jul)

Olimpijske igre (27. jul - 4. avgust)

* Najvažniji turniri

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)