BRIGE ZA KAJAKAŠKI SAVEZ: Čelnici zabrinuti zbog promena u olimpijskom programu

Novosti online

30. 11. 2020. u 16:33

БРИГЕ ЗА КАЈАКАШКИ САВЕЗ: Челници забринути због промена у олимпијском програму

FOTO: Nebojša Radović/KSS

KAJAKAŠKI savez Srbije saopštio je danas da je neugodno iznenađen odlukom u vezi sa novim programom kajakaških takmičenja za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Prema predlogu Upravnog odbora Međunarodne kajakaške federacije na Olimpijskim igrama 2024. godine biće samo 10 disciplina u sprintu umesto dosadašnjih 12. Dva preostala mesta dodeljena su takozvanom "ekstremnom slalomu".

- Veoma sam zabrinut, pre svega, zbog načina na koji je takva odluka doneta. Neverovatno je da se olimpijski program menja bez prethodnih konsultacija sa bilo kim, niti sa nacionalnim savezima niti takmičarima, već da se cela kajakaška porodica dovede pred svršen čin - rekao je predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović i dodao:

- Međunarodna kajakaška federacija je i nastala na osnovu takmičenja u sprintu, a ovakva trgovina kvotama i disciplinama na najvećem sportskom takmičenju deluje bezobzirno, neozbiljno i sa sobom potencijalno nosi velike posledice po naš sport.

On je naveo da je promena olimpijskog programa samo tri godine pre narednih Igara neozbiljna i bezobzirna, pre svega, prema aktivnim takmičarima, ali i prema novim nadama ovog sporta, koji tek treba da se opredele za disciplinu.

- Takođe je nejasno i kako je moguće da u olimpijski program bude uvrštena disciplina koja još nije dovoljno razvijena niti popularisana u većini članica ICF. Obzirom da još ne znamo konačnan predlog programa za takmičenja u sprintu za Olimpijske igre 2024. godine, nadam se da će oni koji su izabrani da čuvaju naš sport dobro razmisliti pre nego što donesu tako važnu odluku - izrazio je zabrinutost olimpijski šampion iz 1984. godine.

Kajakaški savez Srbije je, na kraju, naveo da se nada da će Međunarodna kajakaša federacija i Međunarodni olimpijski komitet preispitati takvu odluku i da će ubuduće odluke koje se odnose na budućnost ovog sporta donositi pravovremeno, transparentno i u saradnji sa svima.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)